Hlavní obsah

Ruská bomba dopadla v Kyjevě mezi paneláky. Reportéři na místě obří exploze

Foto: Janek Kroupa, Seznam Zprávy

Likvidace civilních objektů a útok na běžné obyvatele. Taktika ruského válčení na Ukrajině je naprosto zřejmá.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a Jan Novák přinášejí očité svědectví a fotografie k následkům raketového útoku na kyjevské sídliště. „Pět lidí bylo zraněno, dva jsou hospitalizováni,“ řekl po výbuchu starosta Vitalij Kličko.

Článek

„Postavil jsem na čaj, pak rána, ohlédnu se a sklo z oken se rozletělo po celém bytě,“ popisuje devětašedesátiletý Hrýša. Je oblečený jen ve svetru, v ruce drží igelitku a sleduje, jak hasiči bojují s požárem desetipatrového paneláku na sídlišti na západě Kyjeva, kde přes dvacet let žil.

„Popadl jsem jen doklady, klíče a ihned utekl. Já jsem v pořádku, ale žena hodně pláče,“ říká a doufá, se po uhašení ohně bude moci do bytu vrátit.

Hlavní město Ukrajiny Kyjev je z ruských pozic ostřelováno každý den. V neděli po druhé hodině odpoledne dopadla raketa do míst, kde žijí pouze civilisté – mezi dva paneláky, vedle nichž stojí velká základní škola a dvě školky.

+10

Exploze poškodila desetipatrový panelák a vymlátila okna okolních budov. U vchodových dveří zůstal dva metry hluboký a pět metrů široký kráter.

„Lidé, co to viděli, říkají, že raketa nebo nějaký granát, co já vím, dopadl vedle domu, vybuchl a následně explodovala ještě další dvě zaparkovaná auta,“ popisuje třiatřicetiletá účetní Alina, která nalehko vyběhla ze svého bytu v sedmém patře a stačila si vzít jen pár dokumentů. Čeká na manžela. Ten ještě pomáhá s evakuací sousedům. „Nepřišlo žádné varování, žádná siréna, prostě prásk a celé okno se rázem vysypalo.“ Alina doufá, že exploze nepoškodila statiku domu a bude se moci do bytu vrátit.

„Hasiči se na místě snaží dostat do bytů uvnitř domu. Zatím neznáme počet obětí, protože se nepodařilo dostat se do všech bytů,“ řekla Světlana Vodolana, mluvčí kyjevských hasičů, kteří na místo přijeli ve stejné chvílí jako reportéři Seznam Zpráv.

Na místo dorazil i starosta Kyjeva Vitalij Kličko. „V tuto chvíli nejsou žádné oběti. Pět lidí bylo zraněno, dva jsou hospitalizováni, ale na místě pracují lékaři a záchranáři,“ oznámil.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované