Hlavní obsah

Ruská disidentská kapela čelí deportaci zpět do Ruska. Aktivisté krok kritizují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: MG Best For You, Shutterstock.com

Kritika prezidenta Putina a jeho režimu je v Rusku tabu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Rocková kapela Bi-2, která se nebojí kritizovat ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režim, čelí deportaci z Thajska zpět do Ruska. V minulém týdnu byli hudebníci zatčeni kvůli chybějícímu pracovnímu povolení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Členové ruské rockové kapely Bi-2 čelí možné deportaci z Thajska zpět do Ruska poté, co byli zatčeni v thajském letovisku Phuket kvůli údajně chybějícímu pracovnímu povolení. Kapela odešla z Ruska poté, co opakovaně kritizovala ruskou agresi na Ukrajině.

Lidskoprávní aktivisté se obávají, že po návratu do Ruska mohou členové kapely čelit perzekuci ze strany režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zpěvák kapely Igor Bortnik byl dokonce po kritice Putina označen za „zahraničního agenta“.

Podle zástupců organizací chránících lidská práva je způsob, jakým thajská vláda se členy kapely naloží, testem, zda tamní kabinet dodržuje základní lidská práva.

Thajští úředníci tvrdí, že k návratu do Ruska dojít nemusí. Kapela může žádat o deportaci do alternativní země, shledá-li svůj návrat do Ruska nebezpečný. Návratu do Ruska se mohou vyhnout také ti členové, kteří mají dvojí občanství. V takovém případě si mohou zvolit, aby byli deportováni do země, kde mají druhé občanství. Někteří z nich mají izraelské nebo australské občanství. Získali ho díky tomu, že skupina v těchto zemích do roku 1999 působila, pak se přesunula do Ruska.

Reklama

Doporučované