Hlavní obsah

Ruská krematoria nestíhají, docházejí i prostory na pohřbívání

Foto: Profimedia.cz

Hrob petrohradského starosty generála Frolova, který padl při ruské invazi na Ukrajinu, 5. května 2022.

Reklama

Ruský pohřební průmysl zaznamenal nevídaný zájem vyplývající z války na Ukrajině i pandemie covidu-19. Tamní krematoria nejsou schopna uspokojit poptávku a prostory na pohřbívání docházejí, informoval server The Insider.

Článek

„Práce je dost,“ podotýká Boris Jakušin, majitel krematoria ve třetím největším ruském městě Novosibirsku. Podobně jako jiní pracovníci ruského pohřebního průmyslu mluví o nevídaném zájmu o pohřební služby. Ten vyplývá z probíhající války na Ukrajině i vysokého počtu úmrtí na covid-19, popisuje investigativní web The Insider.

Ruské ministerstvo obrany přitom ve své poslední aktualizaci ze září uvedlo, že počet obětí invaze je asi 6 tisíc. Na druhé straně nezávislá mediální analýza údajů z otevřených zdrojů uvedla, že ruské ztráty dosahují mnohem vyšších čísel, připomíná deník The Moscow Times.

Pozemky na pohřbívání mrtvých docházejí

„Boom začal během pandemie, kdy se zvýšila poptávka po kremaci,“ říká Dmitrij Jevšikov, hrobník a specialista na vybavení krematorií na anektovaném Krymu. „Navíc pozemky na pohřbívání mrtvých docházejí,“ upozorňuje.

Oslovení pracovníci pohřebního průmyslu se shodují, že jejich práci ovlivnily západní sankce. Podle nich je těžší sehnat některé rakve nebo pomůcky, které používají k úpravě vizáže mrtvých.

Nátlak zažívá i jižně položený Rostov na Donu poblíž ukrajinských hranic. Město je hlavním místem, kudy se transportují těla z fronty. Podle Jevšikova se zde staví nové krematorium, které by mělo poptávku uspokojit.

Rusko bojuje s populačním úbytkem

Rusko ztrácí občany i mimo válku na Ukrajině – ve svém vlastním boji s populačním úbytkem. Ten svádí už od 90. let a do zvýšení porodnosti i snížení úmrtnosti značně investovalo. Válka může demografickou krizi prohloubit.

„Počet krematorií v Rusku exponenciálně roste,“ říká Jevsikov. Odhaduje, že 33 krematorií, která jsou v současné době v Rusku v provozu, není schopno uspokojit prudce rostoucí poptávku.

Jedno z potvrzených míst, kde bývají pohřbíváni padlí, je ve vesnici Bakinskaja ležící asi 250 kilometrů od Rostova na Donu. Zde své bojovníky pohřbívá nechvalně proslulá žoldnéřská Vagnerova skupina, která se bojů na Ukrajině taktéž účastní.

Podle deníku The New York Times se rozloha hřbitova během posledních dvou měsíců rozšířila asi sedmkrát. Časově to odpovídá krvavé ofenzivě ruských vojáků a žoldnéřů, kteří se teď pokoušejí získat území na východě Ukrajiny, zejména v okolí Bachmutu.

Na hřbitově vagnerovců rychle přibývají nové hroby

V bojích na Ukrajině už podle odhadu americké vlády zahynuly tisíce bojovníků naverbovaných vagnerovci. Satelitní snímky analyzované deníkem NYT ukazují, jak na vagnerovském hřbitově rychle přibývá nových hrobů.

Zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin minulý měsíc potvrdil, že bojovníci jsou pohřbíváni v obci poté, co na jiném hřbitově pro padlé ze skupiny došel prostor.

Velkým ztrátám vagnerovců už dříve nasvědčoval spor, který ruský oligarcha vedl s márnicemi, jež nestíhaly odbavovat mrtvé žoldnéře. Podle něj nebyly schopné vydat dokumenty pro zemřelé i několik měsíců po jejich smrti, a pozůstalí tak museli dlouho čekat na převzetí ostatků.

Reklama

Doporučované