Hlavní obsah

Ruská správa chce odvézt děti z Chersonu na Krym a do Ruska

Foto: Maria Symchych, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Až 30 tisíc dětí z okupované Chersonské oblasti, kde pokračuje úspěšná ukrajinská protiofenzíva, by se mělo přesunout na anektovaný Krym nebo do jižního Ruska.

Článek

Proruská správa ukrajinské Chersonské oblasti chce odeslat děti s rodiči nebo starší obyvatele na Ruskem anektovaný Krymský poloostrov nebo do jižního Ruska. Napsala to v sobotu agentura RIA Novosti. Okupační úřady plán zdůvodňují ukrajinským ostřelováním.

„Připravujeme se na těžké časy, kvůli (ukrajinskému) ostřelování. Rostovská oblast, Krasnodarský kraj zvou děti, rodiče a starší lidi k odpočinku,“ řekl zástupce šéfa Ruskem dosazené správy Chersonské oblasti Kirill Stremousov.

Na sociální síti Telegram pak napsal, že na Krymu na obyvatele Chersonské oblasti čekají ozdravné pobyty. Další představitel okupační správy Volodymyr Saldo podle ukrajinského deníku Kyiv Independent počet dětí, které odjedou, odhadl na 30 tisíc. List v souvislosti s tím píše o ilegální deportaci.

Agentura AP Stremousovo oznámení označila za částečnou evakuaci a uvedla, že jde o další možný krok zpět pro ruského prezidenta Vladimira Putina. Síly Kyjeva v Chersonské oblasti na konci léta zahájily protiofenzivu a jenom od začátku října osvobodily podle prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského stovky kilometrů čtverečních okupovaného území.

Ukrajina v minulosti obvinila Rusko, že na své území odvleklo stovky tisíc ukrajinských dětí. Ruské úřady vždy mluvily o evakuaci a zdůrazňovaly, že pokud byly děti adoptované, tak jde o sirotky. Podrobněji jsme o tom psali například v tomto článku.

Reklama

Doporučované