Hlavní obsah

Ruská televize odvysílala falešné přiznání účasti Kyjeva na teroristickém útoku

Foto: ShapikMedia, Shutterstock.com

Oleksij Danilov v únoru 2022.

Reklama

Jeden z hlavních ruských televizních kanálů NTV odvysílal falešné video, v němž někdo pomocí umělé inteligence vygeneroval ukrajinské přiznání účasti na teroristickém útoku na Crocus City Hall na předměstí Moskvy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na videu, které ve svém vysílání pustil ruský televizní kanálu NTV a které bylo poté mnohokrát sdíleno na internetu, říká tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov: „Dnes je v Moskvě veselo. Myslím, že je to velká legrace. Rád bych věřil, že jim takovou zábavu budeme pořádat častěji.“

Ukrajinské Centrum pro boj proti dezinformacím (CCD) ovšem uvedlo, že jde o podvrh a že k jeho vytvoření byly použity záběry z 16. března. Na videu byla tvář Kyryla Budanova, šéfa ukrajinské vojenské rozvědky (DIU), nahrazena tváří Danilova. CCD se rovněž domnívá, že Rusko má v úmyslu obvinit Ukrajinu z teroristického útoku, aby podpořilo své potenciální mobilizační úsilí. Informoval o tom web Ukrajinska pravda.

Na sociální síti X rozebírá téma novinář z BBC Verify Shayan Sardarizadeh.

Video je tak složeno ze dvou rozhovorů zveřejněných v minulém týdnu. Podle všeho byl hlas Danilova vytvořen pomocí umělé inteligence. Oba rozhovory použité k vytvoření falešného videa jsou k dispozici na YouTube, v jednom (z 19. března) vystupuje Danilov a ve druhém (z 16. března) Budanov.

Na falešném videu televize NTV jsou vidět moderátoři, kteří vedou rozhovor s Budanovem, v naprosto stejném oblečení a s totožným pozadím za zády. Citát Danilova, který se objevuje na videu NTV, v původním rozhovoru z 16. března slyšet není.

Co se ví o útočnících

Ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov mezitím informoval o zadržení 11 lidí, včetně čtyř přímých podezřelých z účasti na pátečním teroristickém útoku. Všichni jsou podle agentury TASS cizími státními příslušníky – podle nepotvrzených informací se v autě, ve kterém předpokládaní pachatelé prchali, našly cestovní pasy občanů Tádžikistánu. Ruské úřady dosud oficiálně neuvedly, kdo podle nich za útokem stojí, opakovaně se k němu ale přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Reklama

Doporučované