Hlavní obsah

Útočící ruské drony zřejmě pronikly do rumunského vzdušného prostoru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rumunský vzdušný prostor zřejmě dnes v noci narušily ruské drony, které útočily na ukrajinskou infrastrukturu. Nejde o první podobný případ, se kterým se Rumunsko sousedící s Ukrajinou potýká.

Článek

Rumunsko v sobotu oznámilo, že jeho vzdušný prostor mohl být narušen při nočních útocích ruských dronů. Ty mířily na infrastrukturu na sousední Ukrajině, informovala agentura AFP.

Od doby, kdy Moskva vypověděla dohodu umožňující bezpečnou přepravu obilí přes Černé moře, zintenzivnila údery na ukrajinské jižní oblasti Oděsa a Mykolajiv, kde se nachází důležitá infrastruktura pro vývoz obilí, napsal deník The Guardian.

„Po zjištění skupin bezpilotních letounů směřujících k ukrajinskému území v blízkosti rumunských hranic byli varováni obyvatelé obcí Tulcea a Galati,“ uvedlo rumunské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Kolem půlnoci obdrželi obyvatelé obcí, které leží naproti přístavu Reni na jihu Ukrajiny za Dunajem, varování, aby se ukryli. Výstražná opatření byla zrušena asi o dvě hodiny později. Ministerstvo obrany uvedlo, že se zatím nezdá, že by na rumunské území spadl nějaký předmět, ale pátrání bude pokračovat i v sobotu.

Analýza

Rumunské úřady kvůli troskám dronů, které dopadají na jeho území, postavily betonové bunkry, v nichž se mohou lidé ukrýt. Nejde o cílené útoky, nýbrž o vedlejší efekt války na Ukrajině, přesto například Finové mají podobné incidenty ve vypjaté atmosféře za potenciálně velmi nebezpečné.

Nejde přitom o první případ, kdy Rumunsko řeší narušení svého vzdušného prostoru ruskými útoky. Na rumunské území sousedící s Ukrajinou už totiž třikrát dopadly trosky dronů, které zřejmě Rusové použili k útokům na ukrajinské přístavy na Dunaji.

Rumunsko nejdřív přítomnost úlomků ruských dronů odmítalo, později ale jejich dopad přiznalo. Nyní celou záležitost vyšetřují rumunské úřady a na hranice Rumuni vyslali šest stovek vojáků a aktivovali protivzdušnou obranu. Ačkoliv nejde o cílené útoky, „přetékání“ války vzbuzuje obavy mezi členy Severoatlantické aliance, do níž patří právě i Rumunsko.

Reklama

Doporučované