Hlavní obsah

Prigožinův muž zapojil do televizní bitvy o srdce „nových občanů Ruska“ i děti

Foto: Repro: Telegram/alexandr_malkevich, Seznam Zprávy

Alexandr Malkevič v květnu letošního roku.

Reklama

Na šíření ruské propagandy v okupovaných oblastech se podíleli i nezletilí, zjistila stanice BBC. Prokremelské kanály spadají pod gesci mediálního magnáta, který je úzce napojený na šéfa žoldnéřské Vagnerovy skupiny.

Článek

Zatímco žoldnéřská skupina Jevgenije Prigožina sehrála jednu z hlavních rolí v bojích u východoukrajinského města Bachmut, vliv ruského oligarchy roste i na dalších frontách. Stanice BBC popsala, jak jeho blízký spolupracovník řídil šíření ruské propagandy v okupovaných ukrajinských oblastech, které Moskva označuje za „nová území“.

Mediální magnát Alexandr Malkevič, který se podílel také na projektech šířících ruský vliv do Afriky nebo ve Spojených státech, převzal audiovizuální propagandu na okupovaných územích Ukrajiny v červenci 2022.

Lokální projekty televizních kanálů, které okupační úřady rozvíjely od invaze na konci února, byly náhle rozpuštěny ve prospěch tohoto nového systému, soustředěného do tří médií, shrnula organizace Reportéři bez hranic (RSF).

V Chersonu tak vznikla televize Tavria TV, v Melitopolu program Za TV a ve východní Doněcké oblasti stanice Mariupol 24. Zpravodajství vysílané na všech kanálech odpovídalo kremelskému narativu.

„Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že speciální vojenská operace byla vynuceným krokem, protože Moskvě nezbyla jiná možnost. Pro Rusko byla vytvořena taková bezpečnostní rizika, že jiná reakce nebyla možná,“ zazněla podle BBC obhajoba ruské agrese například ve vysílání Tavria TV.

Ruská propaganda v okupovaných oblastech

Materiály nalezené v Rusy několik měsíců okupovaném Chersonu ukazují, jak fungovala tamní propaganda. Za pomoci letáků i vysílání šířila mimo jiné ruský nacionalismus. Podle experta na oblast v tom nicméně nebyla příliš dobrá.

Šíření ruské propagandy v ukrajinských oblastech ale naráželo na odpor místních. Malkevič tak čelil nedostatku lidí ochotných a schopných pracovat pro jeho kanály.

To ho ale nezastavilo, a aby si mohl nové zaměstnance sám školit, otevřel v Chersonu „mediální školu“. Někteří z jeho studentů nicméně nastoupili do propagandistických médií dříve, než se stali zletilými. Na šíření zpráv se podle zjištění BBC podílely i dvě 16leté dívky.

Šíření propagandy ukazuje rostoucí vliv Prigožina, tvrdí RSF

Malkevič pro RSF zdůraznil, že tuto práci vykonával ve svém „volném čase“, dobrovolně a nezávisle. Jeho činnost a síť, kterou vytvořil, však jasně ukazují rostoucí vliv Prigožina, poznamenala zpráva organizace.

Malkevičovo působení v Chersonu však nemělo dlouhého trvání. Krátce předtím, než město v listopadu znovu dobyly ukrajinské síly, uprchl i s částí vybavení a personálu. Při evakuaci se dostali pod palbu a jeden člen štábu zemřel.

Malkevič není novou tváří ruské propagandy. Do veřejného povědomí se dostal už v roce 2018, kdy ve Spojených státech spustil stránku USA Really. Web spadající pod agenturu RIA FAN, která je jedním z nejvýznamnějších médií spojených s Prigožinem, měl šířit ruskou propagandu v USA.

Projekt se však nepodařilo rozjet a Malkevič byl krátce zadržen a vyslýchán americkými úřady. Později na něj Spojené státy uvalily sankce za „usnadňování Prigožinových globálních vlivových operací“. Navzdory tomu se vrátil do Petrohradu, kde se dál podílel na projektech spadajících pod RIA FAN.

Reklama

Doporučované