Hlavní obsah

Rusko chválí Waterse za projev v OSN. „Užitečný idiot,“ reagoval Lipavský

Foto: Profimedia.cz

Roger Waters během svého vystoupení před Radou bezpečnosti OSN.

Reklama

Raději dál brnkejte na kytaru, doporučil ukrajinský diplomat zpěváku Rogeru Watersovi po jeho vystoupení před Radou bezpečnosti OSN. Jeho slova o ruské agresi opět udělala radost Moskvě, pochválila ho za „precizní analýzu“.

Článek

Moskva si na středeční jednání Rady bezpečnosti OSN pozvala nezvyklého zastánce svých zájmů – rockovou legendu. Zakladatel skupiny Pink Floyd Roger Waters se ale po ruské invazi na Ukrajinu už několikrát zastával Kremlu (podrobněji zde) a držel se toho i během proslovu před patnáctičlennou radou.

Britský zpěvák označil ruskou invazi za ilegální, ale zároveň prohlásil, že je vyprovokovaná, a vyzval k okamžitému příměří.

4 miliardy bratrů a sester

„Invaze na Ukrajinu provedená Ruskou federací byla ilegální. Tím nejdůraznějším způsobem ji odsuzuji. Ale ruská invaze na Ukrajinu byla vyprovokovaná a stejně tak nejdůraznějším způsobem odsuzuji provokatéry,“ pronesl Waters.

Devětasedmdesátiletý zpěvák má sice dům na americkém Long Islandu jen 150 kilometrů od newyorského ústředí OSN, jak připomněl list The Guardian, ale Radu oslovil přes videohovor ze Švýcarska. V okně za ním se ostatně tkvěl zasněžený alpský vrchol.

Ačkoli mluvil na pozvání Ruska, tvrdil, že zastupuje „zhruba 4 miliardy bratrů a sester“, tedy většinu lidstva.

Jak Waters komentuje válku

Waters přijetím ruské pozvánky do Rady bezpečnosti pokračuje v sérii kroků obhajujících Moskvu. V nedávném interview pro Berliner Zeitung podle překladu na svých webových stránkách řekl, že naslouchá „nezávislým hlasům“, které tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin „vládne pečlivě a přijímá rozhodnutí na základě konsenzu ve vládě Ruské federace“.

Moskvu jeho slova potěšila. Její velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzja přešel slova o protizákonnosti invaze a poděkoval mu za „velmi precizní analýzu události“. Waterse považuje za „jednoho z nejvýraznějších aktivistů soudobého protiválečného hnutí“.

„V Rusku by ho stejně zavřeli“

Představitelé Ukrajiny a států NATO Watersova slova odsoudili.

„Má štěstí, že mluví v New Yorku, ve svobodné zemi, může říct svůj názor, cokoli chce, a to i o ruské agresi a jak špatná je. Kdyby byl v Rusku, tak by vzhledem k tomu, co řekl, mohl už teď být ve vazbě,“ řekl podle agentury Reuters albánský velvyslanec při OSN Ferit Hoxha.

Odkazoval tak na přísný ruský zákon o šíření dezinformací o válce. Zástupce ruského velvyslance Dmitrij Poljanskij oponoval, že jeho země respektuje svobodu slova.

Zástupce amerického ambasadora při OSN Richard Mills na jednu stranu uznal Watersovy „působivé umělecké zásluhy“, ale domnívá se, že jeho kvalifikace mluvit o kontrole zbrojení a evropské bezpečnosti je „méně zřejmá“. Právě kvůli pokračujícím dodávkám západních zbraní na Ukrajinu Rusko středeční jednání Rady svolalo.

Ukrajinský velvyslanec Serhij Kyslycja pak připomněl jeden z hitů kapely Pink Floyd, když řekl: „Jak smutné je pro jeho bývalé fanoušky pozorovat ho, jak přejímá pouze roli cihly ve zdi – ve zdi ruských dezinformací a propagandy,“ prohlásil s odkazem na píseň Another Brick in the Wall (Další cihla ve zdi).

„Pokračujte v brnkání na kytaru, pane Watersi,“ pokračoval Kyslycja. „Hodí se to k vám lépe než poučování Rady bezpečnosti o tom, jak má dělat svou práci.“ Obdobně se k Watersově vystoupení vyjádřil i český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. „Měl by se raději věnovat hře na kytaru a ne dělat Moskvě užitečného idiota,“ řekl v podcastu Seznam Zpráv Ptám se já.

Reklama

Doporučované