Hlavní obsah

Rusko na Ukrajině používá zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Rusové užitím chlorpikrinu porušují úmluvy o chemických zbraních. Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko podle USA použilo proti ukrajinským vojákům látku chlorpikrin. Ta je na seznamu zakázaných dusivých látek.

Článek

Spojené státy ve středu obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.

„Použití těchto chemických látek není ojedinělým incidentem a je pravděpodobně vedeno snahou ruských sil vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a dosáhnout taktických zisků na bojišti,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Chlorpikrin je na seznamu zakázaných dusivých látek Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu, jejímž úkolem je monitorovat dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko i USA se k úmluvě připojily.

Ukrajinská armáda podle Reuters dříve uvedla, že Rusko v souvislosti se svou zvýšenou snahou o postup na frontě na východě Ukrajiny stále častěji používá látky k potlačování nepokojů. Kromě chlorpikrinu jsou to také plyny CS a CN, které jsou součástí slzného plynu.

Zatímco civilisté během protestů mohou obvykle plynu na potlačování nepokojů uniknout, vojáci uvázlí v zákopech bez plynových masek musí buď prchat pod nepřátelskou palbou, nebo riskovat udušení.

Ministerstvo dále uvedlo, že uvaluje sankce na přibližně deset ruských státních i soukromých subjektů, které se podílejí na výrobě či používání chemických zbraní. Toto opatření je součástí dnes oznámeného nového balíku sankcí, které USA uvalily na Rusko v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované