Hlavní obsah

Rusko proti Ukrajině nasadilo nejmodernější stíhačky

Propagační video letounu MiG-35 od firmy Mikojan-Gurevič (MiG).Video: rskmigavia, Youtube.com

 

Reklama

Rusko oznámilo, že do vojenských operací na Ukrajině úspěšně zapojilo zmodernizovanou stíhačku MiG-35 čtvrté generace.

Článek

Stroj byl poprvé představen před šesti lety a je označován jako letoun čtvrté generace, ale v podstatě se jedná o dobře zmodernizovanou verzi MiG-29.

„Dnes, v souvislosti s událostmi, které se dějí, se stroj účastní všech operací, které se konají. Ještě jsou před námi další zkušební lety a pak ministerstvo obrany učiní konečné rozhodnutí,“ uvedl v rozhovoru pro státní agenturu RIA Novosti generální ředitel firmy Mikojan-Gurevič (MiG) Sergej Korotkov.

Tvrzení o nasazení strojů na Ukrajině nelze nezávisle ověřit.

Podle údajů z veřejných zdrojů je v současné době ve výzbroji vzdušně-kosmických sil (VKS) ruské armády šest modelů MiG-35. Kolik z nich se skutečně účastní akcí na Ukrajině, však není zřejmé.

Se strojem se původně počítalo hlavně pro export. To nyní potvrdil i Korotkov, podle kterého charakteristiky MiG-35 „vyhovují zahraničnímu zákazníkovi“ a paralelně probíhají jednání o exportních dodávkách.

Zprávy z bojiště

Hlavním těžištěm bojů v ukrajinské válce nadále zůstává město Avdijivka. Ruské síly pokračují v útocích, které na zcela „průhledném“ bojišti s všudypřítomnými drony obránce nepřekvapí, ale mají je postupně vyčerpat.

Ruská armáda dosud využívá především stroje Suchoj, které jsou ale oproti letounům MiG dražší. Nicméně výroba šesti kusů MiG-35 trvala pět let, nelze tedy očekávat, že by stíhačka byla schopna řešit naléhavé potřeby ruského letectva v blízké budoucnosti.

Podle Defence Express je v podstatě MiG-35 spíše značkou pro účely marketingu ruského zbrojního průmyslu.

Ruské letectvo k útokům proti cílům na Ukrajině pravděpodobně používá i nejnovější bojové letouny Su-57, píše ukrajinský server The Kyiv Post. Stroj je víceúčelový stíhací letoun páté generace, který nepřátelské radiolokátory mohou jen obtížně zachytit.

Už v lednu na jejich nasazení upozornila britská vojenská rozvědka. Britové tehdy uvedli, že jsou jejich mise v konfliktu omezované na přelety nad ruským územím a k odpalování raket vzduch-země nebo vzduch-vzduch proti cílům na Ukrajině.

Ukrajinský server uvádí s odkazem na telegramový účet, že 5. listopadu byl Su-57 spatřen nad východním bojištěm v Luhanské oblasti.

Reklama

Doporučované