Hlavní obsah

Video: Ruské rakety zasáhly na Ukrajině obchodní centrum plné lidí

Video: Požár v nákupním středisku v ukrajinském Kremenčuku zachvátil více než 10 000 metrů čtverečních.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Ruské jednotky provedly raketový útok na město Kremenčuk v centrální části Ukrajiny. Zasáhly nákupní centrum, ve kterém se nacházelo více než tisíc civilistů. Nejméně třináct z nich zemřelo, dalších 40 je zraněno.

Článek

Ruské rakety v pondělí odpoledne zasáhly nákupní středisko ve městě Kremenčuk v ukrajinské Poltavské oblasti. Objekt zachvátil požár, který se rozšířil na více než 10 000 metrů čtverečních. Zásahové jednotky se jej stále snaží uhasit.

„Okupanti vypálili rakety na nákupní centrum, kde se nacházelo více než tisíc civilistů. Obchodní centrum hoří, záchranáři hasí požár, počet obětí si nelze ani představit,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Gubernátor Poltavské oblasti Dmitrij Lunin uvedl, že v důsledku výbuchu zahynulo třináct lidí, přičemž tento počet se podle něj může zvýšit, jakmile bude k dispozici více informací. „Je příliš brzy na to, abychom hovořili o konečném počtu obětí,“ uvedl Lunin na Telegramu.

Dalších nejméně 40 lidí bylo zraněno, z nichž devět je ve vážném stavu, dodal zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Stanice BBC poukazuje na to, že počet obětí pravděpodobně ještě výrazně poroste. Požár uvnitř obchodního centra se totiž stále nepodařilo uhasit, a není proto zřejmé, kolik lidí v něm zůstává nadále uvězněno.

Dopisovatel týdeníku The Economist na svém twitterovém účtu popisuje „hororové scény“, které se v Kremenčuku právě odehrávají. Cituje muže, který do telefonu říká, že v budově jsou stále lidé a zdi se začínají bortit.

Podle Lunina ruské střely nákupní středisko úplně zničily, záchranáři na místě odstraňují trosky a pátrají po obětech a přeživších. Místní úřady zřídily mobilní policejní stanoviště, na které se mají obracet lidé pohřešující své příbuzné.

Běloruská stanice Nexta, která působí v polském exilu, sdílela video, které ukazuje, jak místní obyvatelé pomáhají zdravotníkům při poskytování první pomoci obětem útoku.

Zásah nákupního střediska má na svědomí ruský bombardér dlouhého doletu Tu-22 M3, který vzlétl z letiště Šajkovka v Kalužské oblasti a nad Kurskou oblastí odpálil střely Ch-22 na Kremenčuk, uvedlo velení ukrajinského letectva.

„Nebyla to žádná hrozba pro ruskou armádu. Nemělo to žádnou strategickou hodnotu. Jen se lidé pokoušeli žít normální život,“ uvedl prezident státu, který se ruské ozbrojené agresi brání už od konce února. Rusko si podle něj vybíjí svůj vztek nad vlastní bezmocností na obyčejných lidech a bylo by zbytečné doufat v přiměřenost a lidskost z ruské strany.

O úderu ruských raket nejprve informovali starosta Vitalij Maleckyj a náměstkyně ministra zahraničí Emine Džaparovová. Podle té se zasažené nákupní středisko nachází asi 300 metrů od nádraží a bylo zrovna plné lidí nakupujících potraviny, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda.

Maleckyj označil útok za „další ruský válečný zločin, zločin proti lidskosti – otevřený a cynický akt teroru proti civilnímu obyvatelstvu“.

Ukrajinská tajná služba SBU začala útok na civilní cíle vyšetřovat podle paragrafu o porušení válečných zvyklostí. Slíbila, že vypátrá pachatele válečného zločinu - nejen piloty, ale i jejich nadřízené, kteří vydali rozkaz - a postaví je před soud, aby se zodpovídali.

Rusové podle deníku opakovaně ostřelovali místní rafinérii střelami s plochou dráhou letu a zcela ji zničili. To se okamžitě projevilo v celé zemi tím, že začaly chybět pohonné hmoty, které také prudce zdražily.

K útoku došlo v době konání summitu G7 v bavorském alpském zámku Elmau, kde světoví lídři projednávají postup proti ruské agresi na Ukrajině. Stanice BBC poukazuje na to, že útok na nákupní centrum v Kremenčuku by mohl být vzhledem k načasování interpretován jako vzkaz ruského prezidenta Vladimira Putina světovým mocnostem.

Rusko opakovaně popírá, že by útočilo na civilisty. Podle deníku The Guardian se zatím k incidentu v Kremenčuku nevyjádřilo.

Reklama

Doporučované