Hlavní obsah

Ruský voják dostal doživotí. Zabil ukrajinského civilistu, střelil ho do hlavy

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják Vadim Šišimarin u soudu v ukrajinském Kyjevě. V pondělí 23. května si vyslechl rozsudek, dostal doživotí.

Reklama

aktualizováno •

Skončil vůbec první proces za válečné zločiny od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jednadvacetiletý seržant Vadim Šišimarin byl shledán vinným, že z okna auta zastřelil dvaašedesátiletého Ukrajince. Svou vinu přiznal.

Článek

Aktualizováno 12:35: Do textu jsme doplnili rozsudek, pozn. red.

Šlo o vůbec první takový proces od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Jedenadvacetiletý zajatý příslušník tankové jednotky Vadim Šišimarin se před soudem v Kyjevě zodpovídal z obvinění, že v prvním týdnu války zabil na rozkaz jiného vojáka výstřelem do hlavy muže ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti na severovýchodě země.

V pondělí 23. května jej soud shledal vinným. A vyměřil mu doživotní trest.

Šišimarin svou vinu nezastíral. „Ano,“ odpověděl minulý týden na otázku, zda přiznává vinu.

Podle ukrajinské generální prokuratury porušil Šišimarin, rodák z Irkutsku, „válečná pravidla a zvyklosti“.

Šišimarin dne 28. února spolu s dalšími čtyřmi ruskými vojáky ukradl auto. Společně se pokoušeli uprchnout poté, co na jejich kolonu zaútočily ukrajinské síly.

Jak dále před soudem prohlásila ukrajinská prokuratura, dojeli do Čupachivky, kde uviděli neozbrojeného civilistu, který vedl kolo a telefonoval. Šišimarin dostal od dalšího vojáka rozkaz civilistu zabít, aby ukrajinskou armádu neinformoval o přítomnosti Rusů. Přes otevřené okno automobilu následně vypálil několik ran z útočné pušky, zasáhl civilistu do hlavy a muž na místě zemřel.

„Lituji toho, co jsem udělal. Byl jsem v té situaci nervózní. Nechtěl jsem zabít,“ vypověděl.

Ruský voják s oholenými vlasy a oblečený v šedo-modré kombinéze byl v soudní místnosti umístěný v prosklené buňce.

Proces, který sledovalo mnoho novinářů, má pro Ukrajinu obrovský symbolický význam.

Vláda v Kyjevě obviňuje Rusko, že se k ukrajinským civilistům chová brutálně. Eviduje více než 10 tisíc možných válečných zločinů, jichž se ruští vojáci od 24. února podle ní dopustili. Jde zejména o zabíjení civilistů a rabování.

Vlastní vyšetřování kvůli válečným zločinům zahájilo několik evropských zemí, včetně České republiky, zabývá se jimi i Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu.

Moskva popírá, že by cílila na civilisty nebo že by se Rusko podílelo na válečných zločinech. Ukrajinu viní z jejich zinscenování.

Okolnosti toho, jak se Šišimarin dostal do zajetí, prokuratura nezveřejnila, neuvedla ani podrobnosti o důkazech, které vedly k jeho obvinění ze spáchání válečných zločinů, píše Reuters.

Případ vyšetřovala ukrajinská rozvědka SBU.

Kreml se k případu vyjádřil jen obecně. „Samozřejmě nás zajímá osud našeho občana,“ řekl Dmitrij Peskov podle agentury TASS. „Osud každého ruského občana má pro nás prvořadý význam,“ uvedl. Dodal, že Moskva bohužel prakticky nemá možnost, jak bránit zájmy vojáka na místě, protože ruské zastupitelské úřady na Ukrajině nefungují.

Rádio Svoboda na svých internetových stránkách uvádí, že i ukrajinští vojáci v Rusku jsou obviněni ze střelby proti civilistům v Donbasu.

Reklama

Doporučované