Hlavní obsah

Rusové bombardovali vlastní město. „Bylo to omylem,“ říká Moskva

Foto: Profimedia.cz

Následky výbuchu v ruském městě Bělgorod.

Reklama

Ministerstvo obrany v Moskvě potvrdilo, že ruská stíhačka omylem bombardovala ruské město Bělgorod poblíž hranic s Ukrajinou.

Článek

Tři zranění a několik poškozených budov. Taková je bilance včerejšího výbuchu v ruském městě Bělgorod. Ruský stíhací letoun Su-34 nad městem omylem vypustil bombu ve 22:15 místního času.

„Při přeletu stíhačky Su-34 došlo k mimořádnému vypuštění letecké munice,“ uvedlo podle vládní tiskové agentury RIA Novosti ruské ministerstvo obrany. „V důsledku toho byly poškozeny obytné budovy, nikdo ale nezemřel. Vyšetřování probíhá,“ doplnilo.

V noci na pátek městem otřásly dva výbuchy na křižovatce Vatutinské a Gubkinovy ulice. Jaký druh munice na město dopadl, ruská státní média neuvádí. Komentátoři ale podle ukrajinského serveru Novinarnija nevylučují, že mohlo jít o bombu KAB, kterou ruská armáda běžně používá na území Ukrajiny.

„Tři lidé byli zraněni, jedna osoba odmítla hospitalizaci. U jedné obyvatelky jsme diagnostikovali otřes mozku, ale nic, co by ohrožovalo životy. Je zajištěna veškerá pomoc,“ upřesnil na sociální síti Telegram gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov s tím, že výbuch zanechal v centru města kráter o průměru zhruba 40 metrů.

Starosta města Valentin Demidov oznámil, že město nabídlo dočasné ubytování v hotelu všem obyvatelům poškozených domů.

Z Ruska

Zkušený polní lékař aktivně podporoval invazi na Ukrajinu. Doplatil však na to, že na školení otevřeně mluvil o nedostatcích zdravotnické péče v ruských jednotkách.

Byla to skutečně nehoda?

Hostující člen Griffith Asia Institute a bývalý důstojník královského australského letectva Peter Layton pak pro CNN vysvětlil, že pilot může vypustit bomby, když jeho letadlo začne ztrácet výkon. Nebo – v případě Su-34 – když ztratí výkon jeden z jeho dvou motorů.

Čtvrteční incident v Bělgorodu ale považuje přinejmenším za zvláštní. „Zaprvé: bomba explodovala. V případě nouze by pilot munici vypustil v bezpečném režimu, tak aby nevybuchla,“ tvrdí.

Dodává také, že v podobných situacích piloti bomby odhazují mimo obydlené oblasti. „To, kde bomba dopadla, že zasáhla centrum města, a ne venkov, téměř naznačuje, že pilot mířil,“ myslí si.

Bělgorod je město s bezmála 400 tisíci obyvateli a leží asi 40 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Od začátku ruské invaze je tato oblast dějištěm výbuchů a bombových útoků. Nad městem také pravidelně přelétávají moskevské tryskáče na cestě na Ukrajinu.

Reklama

Doporučované