Hlavní obsah

Charkov pod stálou palbou. Rusové na nás testují nové zbraně, říká Ukrajinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Yakiv Liashenko, Shutterstock.com

Následky březnového ruského úderu na Charkov.

Reklama

Rusové se podle ukrajinských zdrojů snaží z Charkova vyhnat civilisty. „Ani já ani mí známí ale neznáme nikoho, kdo by město nedávno opustil,“ říká pro Seznam Zprávy aktivistka Natalja Zubar.

Článek

Ukrajinský Charkov zažívá v poslední době takřka denně útoky ze strany Ruska. Výjimkou nebyla ani noc na středu, kdy se pod palbu dostala jedna z centrálních čtvrtí města.

„Co mám dělat teď? Bude pršet, (dům) se zatopí a parkety začnou hnít,“ postěžoval si serveru Ukrajinska pravda muž z Charkova, jehož domov zůstal po nočním útoku bez části střechy, s rozbitými okny a poškozeným plotem.

Týdeník Economist s odvoláním na zdroje z ukrajinských armádních složek napsal, že Rusové chtějí z Charkova udělat jakousi „nárazníkovou zónu“, která bude pro civilisty neobyvatelná. Spekuluje se také o tom, že druhé největší město Ukrajiny by se mohlo stát cílem chystané rozsáhlejší ofenzívy ze strany Ruska.

Podle charkovské akademičky a aktivistky Nataliji Zubar se ovšem ruským jednotkám vyhnat místní obyvatelstvo nepodaří. „K tomu, aby byl neobyvatelný, má Charkov daleko. Jeden dva zásahy denně neudělají takhle velké město neobyvatelným,“ upozornila v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ve městě podle ní nicméně panuje velmi nervózní atmosféra. „Lidé jsou velice unavení. Neustále zažívají zvukový teror,“ dodala Zubar, která působí mimo jiné v neziskové organizaci Maidan Monitoring Information Center dokumentující ruské válečné zločiny.

Charkov zažívá v poslední době ostřelování téměř každý den. Jak to ve městě momentálně vypadá?

Poslední tři týdny útočí Rusové na město novým typem zbraní. Jedná se o klouzavé bomby, které shazují z letounů pohybujících se nad Ruskem, nevstupují do ukrajinského vzdušného prostoru.

Přesnost těchto zbraní teprve Rusové testují. Testují ji na nás. Zasahují náhodná místa, od rezidenčních oblastí přes industriální areály. Před chvílí zasáhli továrnu, v neděli dvůr několikaposchoďového obytného domu. Shořelo zde několik garáží a aut.

Tyhle nové zbraně jsou děsivé, jelikož jsou nepředvídatelné. Lidé nevědí, jaký mají dopad a jak na ně reagovat. Jediná dobrá věc je, že systém detekce na ulicích funguje a lidé jsou o útocích dopředu informováni. Vždycky tak mají alespoň několik minut, aby se připravili.

Frontovou linii decimují ruské klouzavé bomby

Nasazení klouzavých pum okamžitě znamenalo pro Ukrajinu nepříjemnou změnu poměrů na bojišti. Ruské letouny je vypouštějí proti ukrajinským jednotkám na frontě právě z hloubi vlastního nebo okupovaného území.

Před dvěma týdny byl velmi vážně zasažen náš systém výroby energie, musely se proto prodloužit výpadky proudu. Pořád máme rozvrh, kdy se vypíná elektřina. V mém bytě konkrétně v neděli nešla celých šestnáct hodin.

Nyní se mluví o novém rozvrhu, na základě kterého bychom měli být bez elektřiny zhruba tři hodiny denně. Nevíme ale, co se stane. Je možné, že zasáhnou další energetická zařízení.

Jaká mezi lidmi v Charkově panuje atmosféra?

Atmosféra ve městě je velmi nervózní. Šíří se zde velké množství informací, které produkuje ruská propaganda a které mají za cíl vytvářet paniku. Objevují se na sociálních sítích a na telegramových kanálech.

Život ve městě jde ale dál. Většina lidí na útoky vůbec nereaguje. Nebo alespoň svou reakci neukazují. Veřejná doprava funguje. Metro bylo mimo provoz jen několik dní potom, co došlo k útoku na energetický systém. Během výpadků jsme měli problémy s připojením k internetu, ale teď všechno funguje.

Na ulicích je spousta aut i lidí. Téměř každý, koho znám, pokračuje v životě a ve své práci tak jako předtím. Lidé jsou nicméně velice unavení. Neustále zažívají zvukový teror a má to dopad na jejich zdraví.

Já jsem právě dokončila výzkum, který se zabývá dopadem zvukového teroru na lidi. Naší hypotézou bylo, že způsobuje chronický stres a může vést k výraznému zhoršení zdravotního stavu. Pociťuji to sama na sobě a spousta dalších lidí v mém okolí se mi svěřuje s podobnými pocity.

Týdeník Economist s odvoláním na zdroje z ukrajinských armádních složek napsal, že Rusové se svými útoky snaží Charkov učinit neobyvatelným. Daří se jim to podle vás?

K tomu, aby byl neobyvatelný, má Charkov daleko. Jeden dva zásahy denně neudělají takhle velké město neobyvatelným. Charkov je zhruba stejně velký jako Varšava. Je to velmi rozlehlé město se systémem metra, které při útocích slouží jako velký veřejný kryt. Máme zde robustní infrastrukturu, která nám zajišťuje bezpečnost.

Myslím, že není možné učinit Charkov neobyvatelným, pokud ho nedokážou zasáhnout tunou bombardérů. Vzpomeňte si na bombardování Hamburku a Drážďan na konci druhé světové války. Nyní se (Rusům) nedaří město zasáhnout bombardéry, poslední nad městem proletěly na jaře 2022.

V porovnání s tím je teď situace mnohem bezpečnější, atmosféra je ale stále velmi nervózní.

Opouští lidé v reakci na opakující se útoky Charkov?

Většina lidí zde zůstává. Neustále slýcháme zvěsti o tom, že lidé Charkov ve velkém opouštějí, mě i mých kolegů se na to všichni stále ptají. Ani já ani mí známí ale neznáme nikoho, kdo by město nedávno opustil.

Ptala jsem se i svých sledujících na facebooku a pouze jeden mi řekl, že se plánuje z Charkova přesunout na západ, protože se neobejde bez elektřiny a připojení k internetu. Ostatní zůstávají.

Matka s dcerou o životě na Ukrajině

Krystyna Rybačok žije v ukrajinském hlavním městě Kyjev, její matka Svitlana v osmitisícovém městečku Kozova na západě Ukrajiny. Od frontové linie je dělí stovky kilometrů, válka ale i tak silně ovlivňuje každodenní život obou z nich. Promluvily o tom v otevřeném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Řekla byste, že se situace ve městě v posledních dnech zhoršuje?

Situace ve městě je stabilní. Horší je, co se týče nejistoty, která souvisí s novým typem zbraní a s výpadky elektřiny. Vedení města, vládě a bezpečnostním složkám se ale daří držet situaci ve městě pod kontrolou.

Co se týče energetického systému, situace je teď viditelně lepší. Starosta města oznámil, že systém vytápění a napájení bude decentralizovaný. Četla jsem také, že Evropská unie městu poskytla stovky nových silných generátorů energie. Myslím, že se dokážeme přizpůsobit.

Reklama

Doporučované