Hlavní obsah

Video: Frontovou linii decimují ruské klouzavé bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruské klouzavé bomby v akci.Video: twitter/Rob Lee

 

Reklama

Nasazení klouzavých pum okamžitě znamenalo pro Ukrajinu nepříjemnou změnu poměrů na bojišti. Ruské letouny je vypouštějí proti ukrajinským jednotkám na frontě právě z hloubi vlastního nebo okupovaného území.

Článek

Ruské bombardování frontových oblastí s pomocí klouzavých pum působí ukrajinské armádě v posledních měsících nemalé problémy.

Tyto zbraně, které se objevují v boji ve verzích o hmotnosti 500 až 1500 kilogramů, byly poprvé nasazeny loni na jaře.

Od podzimu navíc ruské bombardéry čím dál častěji nosí na misi čtyři klouzavé pumy místo dvou. To dokládá i úvodní video, které na sociální síti X zveřejnil například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute.

Účet EjShahid, který spolupracuje i s investigativním serverem Bellingcat, uvádí, že k vypuštění bomb došlo v oblasti Hrušivky v Záporožské oblasti ještě z hloubi okupovaného území.

Jak Seznam Zprávy napsaly již dříve, klouzavé bomby jsou přesně naváděné letecké pumy s dosahem až několika desítek kilometrů, pokud jsou shozené z dostatečné výšky. Mají tunovou hlavici a cíl mohou zasáhnout s odchylkou sotva několika metrů. Jsou totiž vybaveny navigačními systémy a aerodynamickými křidélky pro „klouzání“ k cíli.

Loni začátkem prosince mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že počet nahlášených ruských úderů těmito zbraněmi se zvýšil na stovku denně. Zároveň platí, že se místo původních 500kilogramových bomb začíná více objevovat i 1500kilogramová verze, která má podstatně ničivější účinek.

Velký problém

Nasazení klouzavých pum okamžitě znamenalo pro Kyjev nepříjemnou změnu poměrů na bojišti. Ruské letouny je vypouštějí právě z hloubi vlastního nebo okupovaného území.

Ukrajinská protivzdušná obrana tak musela vysunout své bojové systémy do blízkosti fronty. Střely musejí být dost blízko fronty, aby mohly doletět ještě nad okupované nebo ruské teritorium. V důsledku toho přišla v poslední době ukrajinská armáda o cennou techniku včetně části amerického systému Patriot.

To potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy i ukrajinský bezpečnostní analytik Mychajlo Samus, který má sám zkušenosti z armády.

Rozhovor

Mychajlo Samus předpovídá, že obě strany konfliktu letos budou aktivní. Rusové se podle něj opakovaně soustředí na proražení fronty za každou cenu a získání co nejvíc území pro případná jednání.

Reklama

Související témata:

Doporučované