Hlavní obsah

Ruskou válečnou loď tu poslali do patřičných mezí. Teď ostrov dostal zásah

Foto: Profimedia.cz

Hraniční stanoviště na Hadím ostrově.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinská armáda oznámila, že Rusové po dlouhé pauze bombardovali strategický Hadí ostrov. A zaútočili i na pobřežní pásmo Oděské oblasti. Oběti ani zranění nejsou hlášeni.

Článek

Podle ukrajinského operačního velitelství Jih provedla ruská armáda v ranních sobotních hodinách dva letecké údery na Oděskou oblast, píše server Ukrajinská pravda.

Po osmiměsíční pauze tak Rusko znovu zaútočilo na strategický Hadí ostrov (známý též jako Zmijí ostrov), který se Ukrajině podařilo osvobodit v červenci loňského roku.

Rusko podle ukrajinských zdrojů provedlo útok dvěma bombardéry Su-24M, které na ostrov shodily čtyři letecké pumy.

Útok se týkal i pobřežního pásma Oděské oblasti. Na něj ruská armáda vypálila tři protilodní rakety Onyx. Nedošlo k žádným obětem ani zraněním, píše Euromaiden Press.

„Ve snaze vyvolat paniku mezi obyvatelstvem hraniční oblasti s Moldavskem a neuznaným Podněstřím naváděli Rusové své letecké střely na kritickou infrastrukturu, která se tam nachází,“ uvádí operační velitelství Jih.

Připomeňte si

Malý kus země v Černém moři jménem Hadí ostrov se stal pro Ukrajince symbolickým místem odporu vůči Moskvě. Ruské invazní jednotky ho po ukrajinských útocích nyní opustily.

Kreml útok na Hadí ostrov nijak nekomentoval, státem dirigovaná média – například agentura TASS – píší o pátečním masivním úderu na kritická energetická zařízení Ukrajiny (více zde).

Hadí ostrov, který se nachází 37 km od delty Dunaje, je strategicky důležitý pro kontrolu severozápadní části Černého moře. Pro ukrajinskou stranu se nadto stal symbolem odporu proti ruské agresi, když se tamní vojenská posádka odmítla na začátku invaze vzdát ruské přesile a ruskou válečnou loď odkázala do patřičných mezí.

Reklama

Doporučované