Hlavní obsah

Rusové se bojí prolomení obrany. Kyjev může „odříznout“ výběžek u Vuhledaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Na záběrech je vidět 11 vojáků před zničenou budovou v Rivnopilu, na které vlaje ukrajinská vlajka.Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Ukrajinské síly postoupily v oblasti takzvaného Vremivského výběžku a hrozí prolomení obrany, tvrdí Ruskem dosazený představitel Záporožské oblasti Vladimir Rogov.

Článek

Vremivský výběžek je území na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti. Nazývá se podle vesnice Vremivka asi 30 kilometrů západně od Vuhledaru, o který ruské a ukrajinské síly bojují už několik měsíců. Podle ruských představitelů teď Ukrajinci v této oblasti pokročili.

„Ruská vojska v záporožském směru se nacházejí v ‚aktivní obraně‘, prakticky po celé linii bojového dotyku probíhají dělostřelecké střety,“ cituje ruský server RBK prohlášení představitele záporožské okupační správy Vladimira Rogova.

Podle něho probíhají nejtěžší boje právě ve Vremivském výběžku, což je místo, kde fronta vedoucí od západu na východ vystupuje o něco severněji. Rogov uvedl, že u nedaleké obce Rivnopil odrazily okupační jednotky nejméně čtyři ukrajinské útoky.

„V současné době se nepřítel nachází v Rivnopilu, Levadne a Makarivce. Pokud se bude situace v dané oblasti nadále vyvíjet v podobném duchu, je tu vysoká pravděpodobnost, že se nepříteli podaří odříznout Vremivský výběžek,“ napsal k situaci na bojišti Rogov.

Už v pondělí večer sdělila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová, že se armádě podařilo osvobodit Rivnopil na jihozápadě Doněcké oblasti.

Zprávy z bojiště

Vysoké ruské ztráty děl, raketometů a minometů, ale i protivzdušných systémů se v hlášeních ukrajinského velení teď objevují pravidelně. I ruští blogeři píší o stížnostech ruských dělostřelců, že jim protivník nedá oddechu.

Vesnice leží západně od skupiny dalších osvobozených obcí, které Kyjev získal zpět během protiofenzivy. Rivnopil se nachází jen zhruba kilometr od hranice Doněcké oblasti se Záporožskou, zhruba 100 kilometrů severně od přímořského města Mariupol.

Oficiální účet ukrajinské armády na twitteru pak v pondělí zveřejnil video, které má ukazovat, že se obráncům podařilo získat danou vesnici.

V pondělí v nočním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly postoupily ve všech oblastech bojů.

„Naši vojáci dnes ve všech sektorech pokročili. Je to šťastný den,“ prohlásil Zelenskyj, který v pondělí navštívil část Doněcké oblasti nedaleko fronty.

Reklama

Doporučované