Hlavní obsah

Rusové se chlubí záběry vyvěšení vlajky nad Bachmutem. Město ale neovládli

Bez komentáře: Vagnerovci podle Jevgenije Prigožina vyvěsili ruskou vlajku na budovu samosprávy v Bachmutu.Video: twitter/nexta_tv, twitter/gahamalian

 

Reklama

Vagnerovci tvrdí, že na sídle bachmutské samosprávy zavlála ruská vlajka a město tak z „právního hlediska“ dobyli. Podle Ukrajiny boje pokračují.

Článek

„Z právního hlediska byl Bachmut dobyt,“ prohlásil zakladatel žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve zvukové zprávě zveřejněné na sociální síti Telegram. „Nepřítel je soustředěn v západních částech (města),“ citovala jeho slova agentura ČTK. Připustil tak, že ukrajinští obránci město neopustili.

Americký server The Warzone s odkazem na nezávislé pozorovatele, kteří poskytli geolokační potvrzení, píše, že vlajka je skutečně umístěna tam, kde tvrdí Prigožin. Vagnerovská propaganda toho samozřejmě využívá a mluví o „osvobození“ nových částí města. To je ovšem velmi přehnané tvrzení.

The Warzone dodává, že nic nenasvědčuje tomu, že by do centra města vstoupily ve velkém počtu žoldnéřské jednotky. Velmi pravděpodobně tam operují průzkumné či speciální jednotky.

Kyjev dobytí města rozporuje. „Nepřítel svůj útok na Bachmut nezastavil. Ukrajinští obránci však město statečně drží a odrážejí četné nepřátelské útoky,“ uvedl podle AFP ukrajinský generální štáb v neděli pozdě večer.

V pondělí nad ránem pak znovu konstatoval, že se ukrajinským vojákům podařilo odrazit řadu nepřátelských útoků.

Mohlo by vás zajímat

Rusko minulý víkend oznámilo, že po dohodě s Běloruskem rozmístí na jeho území taktické jaderné zbraně. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina povede podle analytiků k další eskalaci napětí mezi Ruskem a Západem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle Reuters připustil, že boje o město jsou i nadále zvláště těžké, ale ani náznakem nedal najevo, že by Bachmut padl. Ukrajinské jednotky však stále zřejmě mají ve svém držení velkou část výškových budov (tedy hlavně panelových domů) ve městě, a mají tedy dobrý přehled o dění v ruské části města.

Agentura poznamenává, že šéf Vagnerovy skupiny Prigožin v minulosti uváděl tvrzení, která se ukázala jako nepravdivá. V samotném městě ruské jednotky ale podle celé řady doložených záběrů pomalu postupují po jednotlivých blocích a domech.

Ukrajinci ve městě ale zároveň nejsou zcela odříznuti od zásobování. Používají údajně dvě klíčové komunikace z/do města. Pohyb po nich je ovšem zjevně nebezpečný.

Ruské jednotky se Bachmut snaží dobýt dlouhé měsíce v rámci svého úsilí o obsazení celé Doněcké oblasti, která je součástí východního průmyslového srdce Ukrajiny – Donbasu.

Reklama

Doporučované