Hlavní obsah

Ruští velitelé mají rozkaz pokračovat v přípravě invaze, tvrdí tajné služby

Foto: AFP PHOTO/RUSSIAN MINISTRY OF DEFENCE, Profimedia.cz

Běloruský ministr obrany Viktar Chrenin v neděli oznámil, že společné bělorusko-ruské vojenské cvičení bude nadále pokračovat.

Reklama

Spojené státy mají zpravodajské informace, že ruští velitelé obdrželi rozkazy pokračovat v přípravách invaze na Ukrajinu. Velitelé mají vytvářet konkrétní plány, jak budou manévrovat ve svých bojových sektorech.

Článek

Rozvědka má podle reportéra stanice CBS News Davida Martina informace, že ruští velitelé „dělají vše, co by dělali američtí velitelé, jakmile by dostali rozkaz pokračovat“.

Po týdnech varování, že riziko ruské invaze na Ukrajinu nadále roste, americký prezident Joe Biden v pátek novinářům řekl, že je „přesvědčen“ o tom, že se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl napadnout Ukrajinu. Ruské síly hodlají zaútočit v „nadcházejících dnech“, řekl v pátek Biden.

Ministr zahraničí Antony Blinken prezidentova slova potvrdil a dodal, že Spojené státy věří, že Rusko „postupuje vpřed“ v plánech na invazi, přestože Moskva obvinění popírá. „Všechno, co vidíme, nám říká, že rozhodnutí o invazi, které podle našeho názoru učinil prezident Putin, se posouvá kupředu,“ řekl Blinken.

Rusko nashromáždilo u ukrajinských hranic už téměř 200 tisíc vojáků a bojovou techniku včetně letadel. Běloruský ministr obrany Viktar Chrenin v neděli navíc oznámil, že společné bělorusko-ruské vojenské cvičení bude nadále pokračovat, ačkoli mělo tento víkend skončit.

V očekávání útoku tak Spojené státy a další spojenci v rámci Severoatlantické aliance vyzvali své občany, aby Ukrajinu pokud možno opustili. Americká ambasáda na Ukrajině například dočasně přemístila svůj personál z Kyjeva do Lvova.

Pentagon mezitím ve snaze posílit alianční síly na východě Evropy vyslal do regionu dalších asi pět tisíc vojáků. Prezident Biden ale uvedl, že na stole je nadále diplomatické řešení. Nicméně zdůraznil, že v případě ruské invaze by na Ukrajinu nevstoupily žádné americké síly.

Bidenova administrativa varovala, že pokud se Putin rozhodne pro útok na Ukrajinu, bude to mít pro Rusko tvrdé důsledky. Blinken prezidenta v neděli doplnil s tím, že předčasné uvalení sankcí na Rusko by znamenalo ztrátu „odstrašujícího účinku“.

„Jakmile se rozhodnete pro sankce, ztratíte odstrašující účinek,“ řekl Blinken. „Dokud je tu stále ještě minuta času, během které můžeme zabránit válce, pokusíme se ji využít,“ řekl šéf americké diplomacie. Blinken dodal, že Spojené státy nechtějí své plány veřejně specifikovat, protože „by to Rusko předem varovalo“.

„Mým úkolem jako diplomata je nenechat kámen na kameni a zjistit, zda dokážeme zabránit válce. Pokud pro to mohu něco udělat, udělám to,“ řekl v neděli Blinken. „Prezident Biden dal velmi jasně najevo, že je připraven setkat se s prezidentem Putinem kdykoli v jakémkoli formátu, pokud to může pomoci zabránit válce,“ dodal ministr.

Podle nejnovějších informací amerických zpravodajských služeb má Rusko nyní u hranic s Ukrajinou rozmístěno téměř 75 procent svých hlavních sil, řekl stanici CNN zdroj ze zpravodajských služeb. Koncentrace sil v blízkosti Ukrajiny je velmi neobvyklá a je to část důvodu, proč USA věří, že Rusko je připraveno zaútočit, uvedl zdroj.

Rozmístěné síly podle CNN tvoří asi 120 z celkem 160 praporů ruské armády. Ačkoli toto číslo představuje 75 procent hlavních bojových sil, ve skutečnosti je to méně než polovina celkového počtu ruských vojáků.

U ukrajinských hranic už mezitím ruská armáda podle amerických informací nasadila 35 z 50 praporů protivzdušné obrany. Podle odhadů amerických zpravodajců je pak v okolí Ukrajiny připraveno asi 500 stíhacích letounů a také padesát středních a těžkých bombardérů.

Reklama

Související témata:

Doporučované