Hlavní obsah

Ruští vojáci se vzpírají odchodu z Kazachstánu

Foto: photo.ua, Shutterstock.com

Ruské jednotky jsou v Kazachstánu nasazené od počátku roku, kdy v bývalé sovětské republice propukly silné protivládní nepokoje. Ilustrační obrázek.

Reklama

Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že ruští vojáci rozmístění v Kazachstánu se bojí nasazení na Ukrajině. Ruská armáda má dlouhodobě problémy se zajištěním pěchoty pro boje v sousední zemi.

Článek

Ruské jednotky působící v Kazachstánu odmítají odjet ze země na své stále základny, informuje podle ukrajinského serveru Hromadske ukrajinská vojenská rozvědka.

Formálním důvodem je podle zpravodajců chybějící speciální transportní letadlo, které je využíváno ve válce na Ukrajině. Ve skutečnosti se ale údajně vojáci chtějí vyhnout nasazení na ukrajinské frontě. Informace nelze nezávisle ověřit.

Ruské jednotky jsou v Kazachstánu nasazené od počátku roku, kdy v bývalé sovětské republice propukly silné protivládní nepokoje. Vojáky pozval do země tamní prezident a do potlačení protestů se nezapojili. Rusko slibuje, že je stáhne.

Ukrajinská rozvědka odhaduje, že v Kazachstánu v současnosti působí asi tisíc ruských vojáků. Střeží zejména kritickou infrastrukturu, jakou jsou letiště, vojenská cvičiště, zásobníky ropy nebo kosmodrom Bajkonur využívaný ruským kosmickým programem. Ruská armáda se prakticky od počátku invaze na Ukrajinu potýká s nedostatkem vojáků. Prezident Vladimir Putin tento týden podepsal dekret, kterým nařídil zvýšení počtu vojáků o 137 tisíc na 1,15 milionu.

Rozhovor s analytikem o vyhlídkách Ukrajiny

„Je narušena celá Putinova filozofie velkého impéria,“ komentuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy sérii výbuchů na Krymu ukrajinský analytik Mychajlo Samus.

Americký think-tank Institut pro studium války považuje za nepravděpodobné, že by se plán podařilo naplnit v praxi. Zároveň ale podle něj Putin dál není připravený vyhlásit všeobecnou mobilizaci.

V Rusku už nyní přitom probíhá řada mobilizačních snah. Například každá oblast, kterých je celkem 85, má postavit jeden prapor dobrovolníků. Dohromady by tak mělo jít zhruba o 50–60 tisíc mužů. Probíhají tolik zmiňované nábory ve věznicích i na řadě dalších míst. Přesto je zjevně na ruské straně stále zásadní nedostatek pěchoty.

Reklama

Doporučované