Hlavní obsah

S Čínou lze spolupracovat, reagoval Zelenskyj na mírový plán Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Oleksandr Osipov, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval na čínský mírový plán, se kterým Peking přišel na výročí ruské invaze. Podle Zelenského ho nelze akceptovat jako celek, ale některé body podle něj dávají smysl.

Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj během tiskové konference nazvané „Únor. Rok nezlomnosti“ k výročí začátku ruské invaze na Ukrajině reagoval na čínský návrh mírového soužití Ukrajiny a Ruska.

Podle něj některé body z 12bodového plánu na ukončení války, který je oficiálně nazýván Čínské stanovisko k politickému urovnání ukrajinské krize, dávají smysl. S dalšími však nesouhlasí. Uvedl však, že s Čínou lze spolupracovat. Uvedl také, že se plánuje setkat s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „Bylo by prospěšné pro obě strany,“ řekl podle agentury Reuters Zelenskyj.

Mimo jiné také ocenil, že Čína ve svém plánu myslela na jadernou bezpečnost a územní celistvost. Nicméně doplnil, že o těchto tématech plán hovoří pouze obecně a bude nutné tyto parametry více specifikovat.

„Jsou tam určité společné body a další myšlenky, na kterých se neshodneme, ale je to alespoň něco,“ řekl Zelenskyj. Důležitější než slova ale podle něj budou až konkrétní činy.

Na čínský mírový plán reagovala také ruská strana. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že plán podporuje. Podle něj by Ukrajina měla uznat novou územní realitu a přijmout ztrátu území.

Čínský mírový plán pro ukončení války na Ukrajině

Čína představila mírový plán, který by měl zaručit konec války na Ukrajině. Skládá se z 12 bodů:

  1. Respektování suverenity všech zemí
  2. Opuštění mentality studené války
  3. Konec nepřátelství
  4. Obnovení mírových jednání
  5. Řešení humanitární krize
  6. Ochrana civilistů a válečných zajatců
  7. Ochrana jaderných elektráren
  8. Omezení strategických nukleárních zbraní
  9. Odstranění problémů při vývozu obilí
  10. Konec unilaterálních sankcí

Čínský mírový plán má 12 bodů. Jeho hlavním cílem je vyhlášení příměří, konec protiruských sankcí a začátek mírového jednání, které přinese konec války na Ukrajině.

Znění většiny navržených bodů je příliš obecné. Plán hovoří o suverenitě zemí, přičemž konkrétně nejmenuje Rusko ani Ukrajinu. Návrh také odsuzuje „mentalitu studené války“. Další body se týkají klidu zbraní, bezpečnosti civilistů a válečných zločinců.

Podle profesora Singapurské technologické univerzity Li Ming-džianga, který hovořil s agenturou AP, je znění plánu spíše proruské.

Prezident Zelenskyj také vyzval k uspořádání summitu mezi zeměmi Latinské Ameriky a Afriky, s nimiž podle nich měla Ukrajina od získání samostatnosti více spolupracovat.

„Myslím, že jsme promarnili velkou část naší nezávislosti. Ukrajina do této doby neměla žádné silné partnery. Chybí nám podpora ze strany Latinské Ameriky a afrického světadílu,“ uvedl prezident, podle kterého měl Kyjev na navázání partnerství 30 let.

Právě převážně africké a latinskoamerické země se ve čtvrtek zdržely nebo hlasovaly proti rezoluci, kterou přijalo Valné shromáždění OSN. To v ní Rusko znovu vyzvalo, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený v předvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí.

Reklama

Doporučované