Hlavní obsah

S explozí Nord Streamu nemáme nic společného, brání se Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Záběry z místa exploze Nord Streamu, které zveřejnilo dánské ministerstvo obrany.

Reklama

aktualizováno •

Kyjev reagoval na zprávy o tom, že sabotáž Nord Streamu má možná na svědomí proukrajinská skupina. Kreml mezitím report smetl ze stolu s tím, že jde o domněnky, které mají odvést pozornost.

Článek

Ukrajina popřela, že by se jakkoliv podílela na loňském útoku na plynovody Nord Stream. Reagovala tím na nové zpravodajské informace, které naznačují, že za sabotáží mohla být proukrajinská skupina.

„I když mě baví sbírat zábavné konspirační teorie o (ukrajinské) vládě, musím říct: (Ukrajina) nemá s neštěstím v Baltském moři nic společného a nemá žádné informace o ‚pro(ukrajinských) sabotážních skupinách‘,“ napsal na twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Kreml, který z útoků dříve obvinil Západ, mezitím nové zpravodajské informace odmítl jako pouhé domněnky a koordinovanou snahu o odvedení pozornosti, upozorňuje stanice BBC.

„Jak mohou američtí představitelé něco předpokládat bez vyšetřování?“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pro ruskou státní tiskovou agenturu RIA Novosti. „Je zřejmé, že autoři útoku chtějí odvést pozornost. Je zřejmé, že se jedná o koordinovaný pokus o falšování zpráv,“ dodal.

Americký deník The New York Times v úterý vydal zprávu citující zpravodajské informace, kterými disponují představitelé USA. Vyplývá z nich, že explozi Nord Streamu mohla mít na svědomí proukrajinská skupina. Neexistují však důkazy o tom, že by do operace byl zapojen ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho vojenští velitelé nebo že by skupina jednala na pokyn ukrajinských vládních činitelů.

Z přezkumu nově shromážděných informací vyplývá pouze to, že pachatelé byli údajně odpůrci ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle deníku The New York Times by za útokem mohla stát skupina, která je sice loajální ukrajinské vládě, čin však provedla zcela samostatně.

O sabotážích více zde:

Nové zpravodajské informace, kterými disponují představitelé USA, naznačují, že za loňským útokem na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina. Důkazy o zapojení ukrajinského prezidenta, vlády či ukrajinské armády však neexistují. Jisté je údajně pouze to, že pachatelé byli odpůrci prezidenta Putina.

Část amerických zpravodajských představitelů se domnívá, že proukrajinští aktéři by měli k sabotáži plynovodů největší motivaci. Jak připomíná server Financial Times, plynovody Nord Stream byly dlouhodobě kritizovány ukrajinskými představiteli jako symbol závislosti Evropské unie na ruském plynu.

Nové informace má i Německo

Německá média mezitím v úterý informovala o tom, že tamní úřady dosáhly průlomu ve vyšetřování útoku a podařilo se jim identifikovat loď, která výbušniny převážela.

Ze společné zprávy, kterou zveřejnil německý list Die Zeit spolu s dalšími mediálními organizacemi, vyplývá, že k nastražení výbušnin byla využita jachta pronajatá od firmy se sídlem v Polsku, která údajně patřila dvěma Ukrajincům.

Operaci údajně provedlo pět mužů – kapitán, dva potápěči a dva potápěčští asistenti – a jedna žena, lékařka. Národnost osob, které útok provedly za použití falešných pasů, zůstává dosud neznámá.

Němečtí vyšetřovatelé ale podle médií stále nemají důkazy, které by svědčily o tom, kdo sabotáž nařídil. Poukazují také na to, že stále existuje možnost, že se jednalo o operaci pod falešnou vlajkou, která měla za cíl svést vinu na Ukrajinu. To později zmínil i spolkový ministr obrany Boris Pistorius, když varoval před přijímáním ukvapených závěrů.

Německá prokuratura ve středu v reakci na informace z médií oznámila, že zmíněnou loď v lednu prohledala. Další podrobnosti ale neuvedla, protože vyhodnocování zajištěných stop a předmětů dosud neskončilo.

Sabotáž Nord Streamu v současné době kromě Německa vyšetřuje také Dánsko a Švédsko. Spojené státy uvedly, že počkají na závěry jejich šetření, než vyvodí závěry.

Tři z celkových čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dně Baltského moře loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze, jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstalo neporušené, připomíná agentura ČTK. Plynovodem Nord Stream 1 v době před explozí už plyn do Evropy neproudil kvůli rostoucímu napětí mezi Moskvou a Západem po ruské invazi na Ukrajinu. Moskva zastavení provozu zdůvodňovala údržbou. Nord Stream 2 byl sice dokončen, spuštěn ale kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím nikdy nebyl.

Reklama

Doporučované