Hlavní obsah

S Ruskem bychom zvládli válčit jen pár měsíců, připustil britský generál

Foto: British Army

Ilustrační foto.

Reklama

Ministr obrany Grant Shapps prohlásil, že k takové situaci by nedošlo, jelikož je Británie součástí NATO. Odkázal se na článek 5.

Článek

Britská armáda nemá dost peněz na munici či protiraketové systémy, aby dokázala bránit „národní zájmy“.

Členům parlamentního výboru pro obranu to v úterý řekl zástupce náčelníka generálního štábu, generálporučík Rob Magowan.

S prohlášením přišel krátce poté, co ministr obrany Grant Shapps poslancům oznámil, že ačkoliv u premiéra Rishiho Sunaka a ministra financí Jeremyho Hunta lobboval za víc peněz na obranu, neuspěl. Británie podle Shappse v současnosti dává na obranu 2,27 procenta HDP, on by se ale rád dostal na 3 %.

„Jasně jsme řekli, že množství peněz, které v současnosti vydáváme na munici, je značné, ale ve všech oblastech neodpovídá hrozbám, kterým čelíme,“ nechal se slyšet Magowan s tím, že je potřeba vynaložit více financí „na to, čemu říkáme integrovaná protiletadlová obrana“.

A když se ho konzervativní poslanec Mark Francois zeptal, zda je pravda, že by Spojené království nemohlo s Vladimirem Putinem naplno válčit déle než pár měsíců, protože nemá munici a další zásoby, Magowan podle deníku The Telegraph přitakal.

Drony jako budoucnost boje

Ministr Shapps upozornil, že v podobné válce by Britové bojovali po boku spojenců z NATO. „Je důležité, aby lidé, kteří to sledují a slyší, že Británie není připravena na válku s Ruskem, pochopili, že díky tomu, že jsme v NATO a existuje článek 5, bychom se do takové situace nedostali,“ odkázal na článek zakládající smlouvy NATO o kolektivní sebeobraně.

Podle The Times ministr také podotkl, že jim ruská agrese na Ukrajině ukázala důležitost dronů, které stojí „pár tisíc liber, ale jsou extrémně smrtící“.

„Tahle válka je zřejmě první dronovou a nemyslím si, že ještě někdy uvidíme válku, ve které nebudou drony hojně zastoupeny,“ konstatoval.

Sami Britové ostatně minulý měsíc oznámili, že by společně s Lotyši mohli vést koalici, která by bránící se Ukrajině mohla dodat tisíce takzvaných kamikadze dronů.

Článek 5

Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované