Hlavní obsah

Sady na identifikaci těla. Tak si Texas představuje boj za bezpečí na školách

Foto: Profimedia.cz

Pomník pro oběti tragédie v Uvalde. Odehrála se letos v květnu, o život přišlo 19 dětí a dvě učitelky. Šlo o jeden z nejhorších útoků školních střelců v historii země.

Reklama

Texaským rodičům začaly chodit sady pro ověření DNA, které pomohou identifikovat jejich ratolesti „v případech nouze“. Mnozí jsou v šoku. Půl roku po tragické střelbě na škole v Uvalde to považují za nevkusný výsměch.

Článek

Přibližně 3,8 milionu texaských dětí v rozmezí od školkového věku až po 8. třídu si v průběhu nadcházejících týdnů přinese domů speciální třístránkovou brožuru. Ta slouží ke zdokumentování fyzického popisu dítěte, k zaznamenání otisku prstu a k poskytnutí vzorku slin. Za distribucí sady stojí stát a rodičům má pomoci identifikovat jejich potomky v případech nouze, jako je například únos.

Zavedení identifikačních sad bylo schváleno a následně nařízeno státní legislativou už v roce 2021, tři roky po střelbě na střední škole Santa Fe. Ta si vyžádala celkem deset obětí, kdy osm z nich bylo z řad studentů.

Plán se zavádí do praxe až teď. Představou je, že rodiče brožuru vyplní, uschovají a v případě potřeby ji poskytnou odpovědným orgánům. Použití sady je nepovinné, přesto však jejich distribuce mnohé pobouřila.

„Ano! Úžasné! Pojďme identifikovat děti poté, co byly zavražděny, místo abychom vyřešili, jak tomu zabránit. To je jako utírat si zadek před tím, než se vyse*ete,“ napsal na Twitteru Brett Cross, otec desetiletého chlapce, který byl jednou z mnoha obětí šíleného střelce na základní škole Robb Elementary School v texaském Uvalde.

Tragédie otřásla (nejen) Spojenými státy letos v květnu; šlo o jednu z nejsmrtelnějších střeleb na škole v historii země. Osmnáctiletý útočník zde zabil 19 dětí a dvě učitelky, zatímco policie, jak prokázalo následné vyšetřování, otálela se zásahem.

„Rozčiluje mě, že se tyto sady posílají rodinám namísto jakýchkoliv konkrétních opatření, která by zabránila takovým děsivým tragédiím,“ cituje NBC News Emily Westbrooksovou, matku dvou malých dětí.

Sady jsou podle ní „neuvěřitelně dráždivou a do očí bijící připomínkou“ toho, že dětem hrozí klidně i taková zranění, po kterých je nebude možné poznat.

Střelba v Uvalde

K rozsahu tragédie na škole v texaském městě Uvalde přispěla systematická selhání, špatné řízení a špatná komunikace.

„Zvolení úředníci to vzdali,“ dodává Emily, na jejíž potomky se obdržení identifikačních souprav vztahuje. „Rozhodli se, že naše děti nestojí za omezení zbraní, ale nabízejí nám tohle jako jakousi útěchu. Je nechutné, že nedokážou udělat nic lepšího, než přiznat, že naše děti neochrání.“

Právo držet zbraň je ve Spojených státech neustálým tématem a společnost již dlouhá léta rozděluje na dva tábory. V červnu však tamní prezident Joe Biden podepsal nový zákon o větší regulaci prodeje i držení zbraní. Podle agentury Reuters jde sice o nejvýznamnější normu v oblasti střelných zbraní za posledních 30 let, žádné převratné změny ale nepřináší.

Reklama

Související témata:

Doporučované