Hlavní obsah

Sdílejte, než to smažou. Rusko posiluje v Nigeru díky lžím na sítích

Foto: hyotographics, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Po červencovém převratu v Nigeru se země dále potýká s nestabilní politickou situací. Svůj vliv zde mezitím utužuje Moskva – mimo jiné pomocí šíření dezinformací. Podle listu The Guardian významně stoupla aktivita proruských účtů.

Článek

Rusko se snaží pomocí šíření dezinformací na sociálních sítích posílit svůj vliv v Nigeru, kde panuje nestabilní politická situace po červencovém puči. Účty napojené na ruské úřady nebo Vagnerovu skupinu totiž sdílejí nepravdivé informace týkající se dění v této západoafrické zemi od převratu mnohem častěji. Napsal to deník The Guardian s odkazem na studii společnosti Logically.

Mohamed Bazoum, prozápadně orientovaný zvolený prezident, byl 26. července sesazen vysokými armádními důstojníky a je vězněn ve své oficiální rezidenci v metropoli Niamey.

Generál Tiani, lídr pučistického uskupení Národní rada pro ochranu vlasti (CNSP), který v zemi převzal kontrolu, puč obhajoval zhoršující se bezpečnostní situací v zemi a nedostatečnou spoluprací s vojenskými vládami sousedního Mali a Burkiny Faso při „potírání povstání v regionu“.

Mali i Burkina Faso, které jsou stejně jako Niger bývalými francouzskými koloniemi, se v posledních letech významně přiklánějí na stranu Ruska a přistupují ke spolupráci s žoldáky z Vagnerovy skupiny.

Puč v Nigeru

Nigerský generál Abdourahamane Tiani se ve státní televizi objevil jako předseda přechodné rady, která po puči převzala moc v zemi, píší agentury AFP a Reuters.

Podle výzkumu společnosti Logically, která se zabývá dezinformacemi, vzrostl počet nepravdivých příspěvků týkajících se Nigeru na proruských kanálech téměř 70krát. Nejčastěji šlo o protifrancouzské příspěvky, uvedla analýza. Ve velkém se takový obsah objevoval také na kanálech spojovaných s vagnerovci.

Příspěvky prosazující proruský narativ ale šířily kanály napojené na Moskvu již před převratem. Stejné účty, které sdílely dezinformace o nedávných nepokojích v Nigeru, již dříve šířily ruskou propagandu nebo jednostranně kritizovaly francouzskou přítomnost v Sahelu.

Například v dubnu 2022 se na facebooku a twitteru šířila falešná zpráva, která obviňovala francouzské jednotky z páchání zvěrstev v centrálním Mali a zobrazovala údajné fotografie masového hrobu vykopaného v Gossi, poblíž francouzské vojenské základny, která byla právě předána zpět malijské armádě.

Rusko usiluje o vliv v Nigeru kvůli nerostnému bohatství, říká expert

Většinu pozorovatelů červencový převrat překvapil, protože Niger byl považován za relativně stabilní zemi se silnějšími demokratickými institucemi než řada jeho sousedů. Země je klíčovou základnou západních sil a její armáda je partnerem USA a dalších armád v neklidné oblasti Sahelu.

Výzkum podle Guardianu ovšem podporuje obavy, že Rusko se bude po svržení Bazouma snažit získat v Nigeru vliv, lukrativní zakázky a přístup ke klíčovým zdrojům, podobně jako tomu bylo v jiných státech Sahelu. V nich taktéž Moskva utvrzovala svůj vliv i skrze sociální sítě.

„Rusko se snaží být vnímáno jako možný partner, který nemá vazby na koloniální historii podobně jako Čína. Samotné Rusko se snaží o silnější spolupráci s Nigerem dlouhodobě, právě kvůli nerostnému bohatství a uranu především,“ řekl již dříve pro Seznam Zprávy afrikanista Jakub Zbýtovský z Univerzity Hradec Králové.

„Sílící obliba Ruska je podle mého názoru důsledkem ruské propagandy i toho, jak jeho vliv v posledních letech roste i v sousedním Mali a Burkině Faso,“ dodal.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken minulý týden řekl BBC, že si nemyslí, že by Rusko nebo vagnerovci podnítili nigerský převrat, ale „pokusili se ho využít“.

Svržení vlády vojáky v sousedním Mali v roce 2021 znamenalo zlom v boji o vliv mezi Ruskem a západními zeměmi v Sahelu. Nový režim v Mali pak rychle uzavřel dohodu s nechvalně proslulou Vagnerovou skupinou, což vedlo ke stažení západních sil umístěných na tomto území.

Reklama

Doporučované