Hlavní obsah

Živě z Katalánska: Nezávislost už pro lidi není téma. Je trápí sucho

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace španělské pravice proti vyhlášení amnestie pro katalánské separatistické lídry. Bez jejího slibu by socialistický premiér Pedro Sánchez nesestavil vládu.

Reklama

„Téma katalánské nezávislosti už mě unavuje,“ stěžuje si reportérce Seznam Zpráv Carmen z Barcelony. Katalánce teď zajímá hlavně to, jak jim vláda pomůže v boji už s tři roky trvajícím suchem.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od naší zvláštní zpravodajky/

Katalánská otázka znovu ovládla španělskou politiku. Bez podpory tamních separatistů by se u moci jen těžko držel socialistický premiér Pedro Sánchez, což podtrhlo čtvrteční hlasování v dolní parlamentní komoře.

Poslanci schválili amnestii pro katalánské separatistické lídry viněné ze vzpoury kvůli organizaci nelegálního referenda o nezávislosti regionu v roce 2017. Sánchez amnestii slíbil, aby získal podporu katalánských stran pro svůj kabinet, ale zároveň tím rozdělil španělskou společnost.

V předvečer hlasování v Madridu se odehrál politický otřes i v Barceloně. Regionální vláda ovládaná separatisty neprosadila návrh rozpočtu, a tak katalánský premiér Pere Aragonès vyhlásil na 12. května předčasné volby. Podle deníku El País to může ovlivnit celé Španělsko, právě i kvůli tomu, že Sánchezova vláda stojí na hlasech separatistů.

Už vědí, že „nezávislost je v podstatě nemožná“

Navzdory vlivu katalánských politiků na celé Španělsko už otázka nezávislosti po letech debat není pro lidi v Barceloně, které potkávám, rozhodující. Všichni se shodují, že regionální volby budou ovlivňovat jiné problémy.

„Téma katalánské nezávislosti už mě unavuje,“ říká mi sedmadvacetiletá Carmen. „Mnohem důležitější pro mě je, abychom měli dostupné bydlení a dostatečně velké platy,“ dodává a debaty o odtržení Katalánska označuje za politické tahanice, které běžné lidi nezajímají.

Rozhovor

„Separatistické myšlenky jsou v Katalánsku stále živé,“ upozornil v rozhovoru pro Seznam Zprávy novinář španělského listu El Mundo Iñaki Ellakuría. Amnestie pro stíhané katalánské lídry podle něj může vyvolat další snahy o odtržení.

Mnozí, kteří v referendu v roce 2017 hlasovali pro odtržení od Španělska, přiznávají, že už pro ně téma ztratilo význam. „Lidé si uvědomili, že nezávislost je v podstatě nemožná,“ říká mi po cestě do práce čtyřicátník Albert. Zatímco před lety měl jasno, teď nemá tušení, komu dá v nadcházejících volbách svůj hlas.

Otázku nezávislosti navíc v posledních měsících zastiňuje mnohem palčivější téma: sucho. Katalánsko nezažilo vydatný déšť už zhruba tři roky. Úroveň vody v přehradě Sau, která zásobuje Barcelonu, klesla pod pět procent kapacity, koryta řek napříč regionem jsou viditelně vyschlá.

Katalánská regionální vláda v únoru oficiálně vyhlásila stav nouze a omezila spotřebu vody. V ulicích Barcelony i v hotelech napříč Katalánskem visí plakáty, které místní i turisty upozorňují, aby šetřili s vodou, protože se z ní v regionu stala cenná komodita.

Součástí rozpočtu, který regionální vláda nedokázala v parlamentu prosadit, byla i jedna miliarda eur vyčleněná na boj proti historickému suchu. Částka měla ulevit zejména farmářům, na něž restrikce dopadají nejsilněji. Zemědělci proto v posledních týdnech opakovaně protestovali v ulicích.

„Nechápu, proč se nedokážou shodnout. Na vlastní oči vidíme, jak sucho proměňuje naše město. Řeka je teď asi poloviční, než bývala kdysi. Trpíme nedostatkem vody,“ popisuje mi Jolanda. Potkávám ji v 11tisícovém městě Ripoll, které leží zhruba sto kilometrů od katalánské metropole.

Foto: Kateřina Křováková

Vysychající koryto řeky v centru katalánského městečka Ripoll.

Přiznává, že by si přála, aby bylo Katalánsko samostatné, mnohem důležitější pro ni ovšem v nadcházejících volbách bude právě to, jaká řešení strany nabídnou v boji s dlouhodobým suchem.

Guilhelm, který v Ripollu provozuje obchod s farmářskými sýry, je skeptický, že by se kterékoliv z katalánských politických stran podařilo vyřešit problémy, které lidi opravdu trápí. Sám je farmář a přiznává, že sucho na jeho podnikání dopadá velice silně. „Vláda nedělá nic pro to, aby nám pomohla,“ stěžuje si.

Zmatky mohou oslabit Sáncheze

Španělský politolog Marc-Guinjoan Cesena podotýká, že všechny strany v jádru souhlasily s návrhem rozpočtu a považovaly ho za dobré řešení palčivých problémů regionu. Za tím, že ho nakonec neschválily, jsou podle něj zejména politické půtky, které jsou v tamní fragmentované scéně na denním pořádku.

„Myslím, že lze bezpečně říct, že přijetí tohoto návrhu rozpočtu by mělo v nadcházejícím roce pozitivní dopady na situaci v Katalánsku. To, že nakonec nebyl přijat, je velmi špatné,“ hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

I on se domnívá, že neschválení rozpočtu a předčasné volby budou mít dalekosáhlé důsledky nejen pro Katalánsko, ale i pro celé Španělsko.

Katalánské rekordní sucho

Španělsko zažilo historicky nejteplejší leden i únor. „Výjimečně může v lednu být třeba 25 °C nebo 26 °C, ale nikdy 30 °C,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy klimatoložka María del Carmen Llasatová z Barcelonské univerzity.

„To, že Katalánsko neschválilo rozpočet, neznamená jenom to, že jej nebudeme mít a čekají nás předčasné volby, rozpočet nebude moci schválit ani španělská vláda,“ říká Cesena. Vláda v Madridu už dala najevo, že kvůli politickým zmatkům v Katalánsku bude ve Španělsku pokračovat rozpočtové provizorium.

Podle Ceseny se dá čekat, že současný vývoj ještě více oslabí pozici premiéra Pedra Sáncheze, který je závislý na hlasech katalánských separatistických stran Junts stíhaného lídra hnutí za katalánskou nezávislost Carlese Puigdemonta a ERC stávajícího regionálního premiéra Pereho Aragonèse.

Reklama

Doporučované