Hlavní obsah

Sexuální násilí jako válečná zbraň. Hamás obvinění popírá

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hamás sexuální násilí na ženách plánoval dopředu a použil ho jako válečnou zbraň, tvrdí izraelská právnička a bojovnice za práva žen. Hamás podobná obvinění popírá.

Článek

Podle izraelské právničky a ochránkyně práv žen Ruth Halperin-Kaddari se členové Hamásu během útoků 7. října dopustili brutálního sexuálního násilí na ženách. Je přesvědčená, že se jednalo o válečnou zbraň. Izraelská policie má k dispozici více než 1500 očitých svědectví o událostech útoku Hamásu, který se odehrál 7. října a odstartoval současný konflikt. Zabývá se šetřením násilí na ženách, píše BBC.

„Slyšela jsem několik výpovědí, například od jednoho přeživšího, který se během útoku schovával v křoví a viděl, jak několik mužů znásilňuje jednu ženu,“ popisuje pro BBC Halperin-Kaddari. Dodává, že kvůli koncentraci podobných případů během jednoho dne, ale na jiných místech v rámci útoku, nepochybuje o tom, že sexuální násilí bylo předem plánováno a mělo být použito jako válečná zbraň.

Hamás obvinění odmítá. Na sociální sítě Telegram hnutí uvedlo, že se jedná o pouhé lži, kterými se Izrael snaží zkreslovat „humánní“ způsob, jakým Hamás s izraelskými rukojmími nakládal.

Izraelští aktivisté a aktivistky bojující za práva žen žádali hlavní mezinárodní organizace, aby veřejně uznaly, že v rámci útoků podniknutých Hamásem docházelo k násilí, které bylo podmíněno pohlavím. „Bohužel do minulého týdne nikdo z nich explicitně neřekl, že jde o sexuální násilí,“ prohlásila Halperin-Kaddari.

OSN vydalo osm týdnů po útoku prohlášení, v němž uznává, že zvěrstva spáchaná Hamásem byla mnohdy podmíněna pohlavím obětí. Proti kritice, že reakce ze strany instituce byla opožděná, se ohradila předsedkyně vyšetřovací komise OSN Navi Pillay. Tvrdí, že organizace v tomto ohledu vyvíjela maximální úsilí. Komise se nyní zabývá šetřením údajných válečných zločinů na obou stranách, včetně sexuálního násilí během útoků 7. října.

Reklama

Doporučované