Hlavní obsah

Sicílie prožívá nebývalou zkázu. Požáry si vynutily evakuaci turistů i místních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Sicílie posledních dnů

Reklama

Na italském ostrově Sicílie zuří lesní požáry, které donutily k evakuaci stovky lidí a vedly i k uzavření tamního letiště. Z dovolenkové destinace hlavního města italského ostrova se stala kouřem zamořená oblast.

Článek

„Když jsem se ráno probudil a spolu se třemi kamarády šel na snídani v našem penzionu, viděli jsme na nedalekém kopci oheň,“ vypráví reportérům BBC německý turista Jonas Roggan, který si se svými přáteli chtěl užít dovolenou v hlavním městě Sicílie Palermu.

To už několik dní sužují lesní požáry. Stejně na pevninské Itálii, kterou extrémní počasí rozdělilo mezi ohněm spálený jih, a sever, který sužují prudké bouřky, i na Sicílii vybočuje počasí z běžných norem.

Celým ostrovem zmítají prudce rostoucí teploty, které se blíží evropskému rekordu, jehož bylo na ostrově dosaženo před dvěma lety. Například v Katánii, městě na východním pobřeží, bylo v pondělí odpoledne naměřeno 47,6 °C.

Právě extrémní vedra stojí za lesními požáry, kvůli kterým muselo být v blízkosti Palerma od pondělí evakuováno více než 120 rodin. Mračna kouře a popela, která dělají z hlavního města nedýchatelnou oblast, totiž směřovala k dalším městům.

Více než 200 lidí v Palermu se přiotrávilo kouřem. Ulice běžně populární dovolenkové destinace zejí prázdnotou. Zato nemocnice po celém městě hlásí přetlak pacientů kvůli nemoci z horka.

Stovky pacientů z nemocnice Cervello na severu Palerma byly evakuovány a přesunuty do jiného zdravotnického zařízení, jiná zdravotnická zařízení pozastavila běžné návštěvy. Plameny zasáhly také kostel kláštera Santa Maria del Gesù z 15. století, který se nachází na okraji Palerma, píše list The Guardain.

Namísto poklidného lenošení a opalování se u moře se tak i pro Roggana a jeho přátele jejich dovolená proměnila v boj s ohněm.

„Říkali jsme si, že je to tu v tomhle ročním období normální, takže jsme v klidu dál snídali. Pak se ale oheň posunul z kopce a hořelo přímo u silnice, u které jsme bydleli,“ pokračoval ve vyprávění. Jonas si prý sbalil potřebné věci, rychle je hodil do auta a přeběhl na pomoc personálu hotelu, který se s plameny snažil bojovat.

„Začali jsme bojovat s ohněm pod terasou pomocí kbelíků s vodou a všeho, co se dalo sehnat,“ řekl. „Krátce nato se k nám přidal místní hasič a dostali jsme ho pod kontrolu. Trvalo to asi hodinu a půl,“ říká.

Hotel zůstal nepoškozený a Roggan se svou skupinkou odletěl z ostrova těsně před uzavřením letiště v Palermu. To se znovu otevřelo až v úterý ráno. Požár ale nepřerušil jen leteckou dopravu. Silniční a železniční tepny v širokém okolí hlavní města jsou neprůjezdné. To si údajně vyžádalo život 88leté ženy z města San Martino delle Scela, ke které se kvůli požárům nemohla nedostala sanitka.

Úřady část dálnice, která vedla do města, uzavřely, protože v jejím okolí bylo hlášeno přes 55 požárů. Na pomoc v boji s plameny měly přijet stovky hasičů z jiných italských regionů.

„Něco takového jsme ještě neviděli,“ řekl italské tiskové agentuře Ansa jeden z obyvatel San Martino delle Scale. „Byli jsme obklopeni ohněm. Nemohli jsme nikam jít. Noc jsme strávili na náměstí. Byly to strašné chvíle.“

Bezprecedentní katastrofa

Z preventivních důvodů byli evakuováni hosté v letoviscích Donna Carmela a San Antonio a v agroturistickém středisku Galea. Také poblíž Poblíž Trapani na západním pobřeží ostrova byli turisté přemístěni do bezpečí. Podobně na tom bylo dalších 16 měst po celé Itálii.

Požáry na Sicílii také silně zasáhly turisty oblíbený archeologický park Segesta. V areálu se nacházejí některé z nejvýznamnějších antických staveb Itálie jako například dórský chrám z 5. století př. n. l., který podle místních zpráv v pondělí večer zachvátily plameny. Místní úřady uvedly, že požár byl uhašen a budova prodělala značné škody, informuje server Euronews.

Sdružení zemědělců Coldiretti uvedlo, že Sicílie čelí „bezprecedentní katastrofě a nevyčíslitelným škodám na životním prostředí“.

Zatímco jih Itálie dusí horko, severní regiony nadále trpí nepřízní počasí způsobenou přílivem chladnějšího vzduchu ze severní Evropy, přičemž další přívalové deště a vichřice jsou předpovídány v Lombardii, Trentinu Alto Adige, Benátsku a Friuli Venezia Giulia.

V pondělí špatné počasí vyvrátilo stromy a zablokovalo metro v Miláně a severoitalská železniční společnost Trenord uvedla, že její síť zaznamenala rozsáhlé škody a poruchy.

Lombardští hasiči obdrželi stovky telefonátů od obyvatel, protože silný vítr strhával střechy domů. Giuseppe Sala, starosta Milána, uvedl, že obyvatelé prožili bezesnou noc, protože vítr přesahoval rychlost 63 mil za hodinu (100 km/h).

Noční bouře následovaly po extrémním počasí, během něhož obrovské kroupy poškodily příď a křídla letadla společnosti Delta Air Lines, které mělo namířeno do New Yorku, a donutily ho odklonit let na římské letiště Fiumicino.

Reklama

Doporučované