Hlavní obsah

Silný výbuch u jaderné elektrárny. Zelenskyj znovu varuje před katastrofou

Foto: Profimedia.cz

Bloky okupované ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny focené přes řeku Dněpr.

Reklama

Od ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny přicházejí další znepokojivé zprávy. Městem Enerhodar se ozvala silná exploze. Prezident Zelenskyj mluvil o „krůčku od katastrofy“.

Článek

Klid kolem jaderné elektrárny ve městě Enerhodar nepanuje ani po návštěvě týmu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta by měla během úterý prezentovat svou zprávu z inspekce.

Mezitím starosta Enerhodaru Dmytro Orlov, který je představitelem ukrajinské správy města, v úterý na Telegramu napsal, že je město bez proudu a vody. K výpadku došlo po silné explozi.

„Dnes ve 12:20 obyvatelé Enerhodaru nahlásili, že se městem ozval silný výbuch. Poté v Enerhodaru vypadl proud a zároveň voda,“ napsal Orlov. Bližší podrobnosti neuvedl.

Ruské státní agentury jako TASS nebo Ria Novosti viní z výpadku energie ukrajinské ozbrojené síly. Podle okupační správy došlo k poškození elektrického vedení přímo v areálu jaderné elektrárny a město se ocitlo bez napětí.

Později ruské zdroje uvedly, že se napájení ve městě podařilo obnovit.

Jak to vypadá na frontě?

Podle dostupných informací se zdá, že boje u Chersonu se nachylují ve prospěch Kyjeva. Přečtěte si o nejnovějším vývoji ukrajinské jižní fronty:

Zelenskyj: Krůček od jaderné katastrofy

Podle ukrajinských tajných služeb z Enerhodaru v posledních týdnech a zejména dnech kvůli napjaté situaci v elektrárně prchají lidé na Kyjevem kontrolovaná území.

Prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí večer v projevu na sociálních sítích řekl, že byla elektrárna kvůli ostřelování znovu „krůček od jaderné katastrofy“.

Zelenskyj zároveň prohlásil, že doufá v „objektivní závěry“ očekávané zprávy inspektorů MAAE. Situací v elektrárně by se na ruskou žádost opět měla zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Ukrajinská společnost Enerhoatom, která jadernou elektrárnu provozuje, v pondělí uvedla, že během posledních tří dnů pokračovalo ruské ostřelování areálu a že došlo k poškození a odpojení přenosového vedení.

Odpojen i šestý blok

Původně Enerhoatom informoval, že elektrárna je kvůli masivnímu ostřelování v provozu s rizikem porušování pravidel protiradiační a protipožární ochrany a že ze šesti reaktorů je v provozu jen jeden.

Později společnost uvedla, že poslední zbývající blok byl odpojen poté, co ruské ostřelování přerušilo elektrické vedení. Agentuře Reuters mluvčí Enerhoatomu následně sdělil, že šestý reaktor je v provozu i nadále, pokrývá však jen vlastní potřeby elektrárny.

Záložní generátory, které jsou připraveny pro chlazení v případě kompletního odstavení, zapnuté podle něj nejsou. Pátý blok je mimo provoz od sobotního večera, kdy ostřelování rovněž způsobilo rozsáhlé škody na vedení, jak upřesnila firma.

Reklama

Doporučované