Hlavní obsah

Slovenka v ohnisku zemětřesení: Míra destrukce je obrovská

Foto: Profimedia.cz

Fotka z města Kahramanmaraş poblíž epicentra zemětřesení. Celková destrukce v zemi má obrovské rozměry.

Reklama

Jako ostatní obyvatele té oblasti vzbudily i Michalu Devečkovou v noci na pondělí silné otřesy. Spala v bytě v šestém patře, vypadla elektřina, pak už jen běžela na ulici. Pro Seznam Zprávy popisuje, jak to v místě teď vypadá.

Článek

Zemětřesení v Turecku a Sýrii srovnala se zemí celé čtvrti a připravila o život více než 5 tisíc lidí. Do zasažených oblastí už míří pomoc z celého světa, včetně té české, a mnoho organizací varuje před možnou humanitární katastrofou.

„V této chvíli se soustředíme na poskytnutí té nejpotřebnější pomoci, což je práce spojená s odklízením sutin, s poskytnutím dočasného přístřešku a základních potřeb. Spousta lidí, klidně i rodiny s dětmi, strávila noc na ulici pod širým nebem,“ popsala pro Seznam Zprávy situaci Michala Devečková z Člověka v tísni.

Slovenka se momentálně nachází v tureckém městě Gaziantep. Leží zhruba jen 30 kilometrů od epicentra prvního zemětřesení. V Gaziantepu má její organizace základnu. Běžně odtud koordinuje pomoc i pro severní Sýrii, kde se nacházejí tábory s vysídlenými lidmi, kteří utekli před občanskou válkou v zemi. Ta Sýrii svírá už téměř dvanáct let.

Michala Devečková v rozhovoru popisuje vlastní zkušenost se zemětřesením i to, jak se aktuálně situace vyvíjí.

Kde jste byla, když přišlo zemětřesení, a jak vypadaly první momenty poté?

Vzhledem k tomu, že zemětřesení přišlo ve čtyři hodiny v noci, jsem byla doma a jako většina lidí, které tato událost postihla, jsem spala. Otřesy byly obrovské a silné, takže první momenty byly velmi děsivé. První otřesy jsme s kolegyní prožily v bytě na šestém poschodí, kde nešla elektřina. Pak jsme vyběhly na ulici, což byla strategie většiny lidí.

Otřesy se až do dnešního dne ještě několikrát opakovaly – druhé silnější zemětřesení přišlo jen o několik minut později a další okolo půlnoci. Mezitím jsme pak cítili drobné záchvěvy.

A váš dům je v pořádku?

Dům sám o sobě stojí, jsou na něm ale pukliny, které potřebují projít odborným posouzením, co vlastně znamenají, pokud jde o statiku. Uvnitř je samozřejmě plno popadaných a rozbitých věcí.

O zemětřesení podrobněji

Jak se vyvíjí bilance obětí a jak pokračuje pátrání:

Cesta českých záchranářů do Turecka:

Jak vypadá situace ve vaší čtvrti obecně?

Situace je podobná jako v případě našeho domova. Na vlastní oči jsem proto neviděla to, co je pro část Turecka a Sýrie nyní realitou, tedy absolutní destrukce budov. Velká část domů tu každopádně nese nějakou formu poškození, otázka nicméně je, nakolik jsou ta poškození závažná.

Viděla jsem tu ale spoustu rozbitých oken, prasklin a nejde tu elektřina a neteče voda.

Převládá u vás ještě chaos, nebo už se lidé pouštějí například do oprav?

Pokud budu mluvit přímo o naší čtvrti, chaos tu nepanuje. Vzhledem k tomu, že celková destrukce v zemi má tak obrovské rozměry, řekla bych, že čtvrti, které stojí, nejsou v této chvíli úplně prioritou. Ty urgentní potřeby jsou někde jinde.

Už to tu nevypadá tak, že by lidé v panice stáli v ulicích. Vypozorovala jsem také, že velká část lidí se přesunula pryč, například do dočasných ubytovacích zařízení. Hodně lidí pak už v noci nasedalo do aut, aby v nich tu noc strávili, nebo aby se zkusili dostat jinam.

Máte zprávy o tom, jak situace vypadá v těch zasaženějších oblastech?

Co se týče Turecka, máme ty zprávy, které jsou veřejně dostupné. Nyní děláme průzkum potřeb v oblastech, ve kterých jsme poskytovali pomoc ještě před tím, než došlo ke zemětřesením.

Ze severu Sýrie máme velmi detailní hlášení, jelikož Člověk v tísni tam působí dlouhodobě. Všechny tyto zprávy ale jen každým dalším detailem potvrzují, že míra destrukce je obrovská.

Zemětřesení zasáhlo ty nejzranitelnější

Ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii zasáhlo oblast, ve které se nachází miliony uprchlíků a vysídlených občanů. Humanitární organizace varují před rozsáhlou humanitární krizí, která může v rozvrácené zemi nastat.

A jaká je teď vaše náplň práce?

Já konkrétně mám na starosti koordinaci akutní pomoci. Člověk v tísni tu působí již delší dobu, takže jak v Turecku, tak v Sýrii máme velký tým zkušených pracovníků. V této chvíli se soustředíme na poskytnutí té nejpotřebnější pomoci, což například na severu Sýrie je práce spojená s odklízením sutin nebo s poskytnutím dočasného přístřešku a základních potřeb. Spousta lidí, klidně i rodiny s dětmi, strávila noc na ulici pod širým nebem.

Člověk v tísni pak okamžitě po zemětřesení vyčlenil jeden milion korun z Klubu přátel, abychom ihned mohli reagovat. Ty dopady a s nimi spojené potřeby jsou ale obrovské, a máme tak v provozu i sbírku SOS zemětřesení Sýrie a Turecko, jejímž prostřednictvím mohou lidé přispět.

Reklama

Doporučované