Hlavní obsah

Slovensko se naposledy rozloučilo s oběťmi teroristického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Před klubem v centru Bratislavy vzniklo pietní místo.

Reklama

Pozůstalí i veřejnost se na Slovensku ve středu naposledy rozloučili se dvěma muži, kteří se před dvěma týdny stali oběťmi vraždy v gaybaru. Smutečních obřadů se účastnili i vojáci prezidentské čestné stráže.

Článek

V Bratislavě a v Žilině se ve středu podle slovenských médií konala poslední rozloučení se dvěma oběťmi homofobní vraždy u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna).

Před dvěma týdny tam střílel devatenáctiletý mladík, který později podle dosavadních informací spáchal sebevraždu. Případ vyšetřuje policie jako teroristický útok.

Smuteční obřady začaly odpoledne a kromě příbuzných a známých zastřelených se jich zúčastnili i vojáci prezidentské čestné stráže. Ti například v bratislavském krematoriu podle televize Joj do začátku smutečního proslovu stáli u rakve s ostatky jedné z obětí střelby, Matúše Horvátha, který byl studentem bratislavské Univerzity Komenského.

Televize také uvedla, že prezidentka Zuzana Čaputová pozůstalým poslala dopisy s vyjádřením soustrasti.

V severoslovenské Žilině se s druhým zastřeleným, Jurajem Vankuličem, přišlo podle listu Plus Jeden deň rozloučit kolem 100 lidí. „Budeme na něj vzpomínat jako na člověka, který všude rozdával úsměvy a smích. Přijal práci v hlavním městě, měl kolem sebe přátele a těšil se ze života,“ řekla ve smutečním proslovu Vankuličova kamarádka.

Rozhovor s majitelem klubu

Jsem velmi vděčný, že se o to Češi zajímají a že v tom nejsme sami, říká majitel bratislavského baru Tepláreň Roman Samotný. Zároveň Česko varuje: Zastavte rostoucí homofobii a transfobii, dokud to ještě jde.

Podle policie byl primárním cílem střelce premiér Eduard Heger. Když mu záměr útoku na ministerského předsedu nevyšel, vybral si jiný vyhlédnutý cíl, a to byl zmíněný bar.

Útočník měl na seznamu i další politiky a na sociální síti umístil manifest namířený proti členům komunity LGBT+ a také Židům.

Dvojnásobnou vraždu krátce po zločinu odsoudili přední politici na Slovensku a v Bratislavě pak na pietní akci a následném shromáždění uctily oběti střelby tisíce lidí. Sněmovna zase v usnesení označila vraždu za útok na demokratický stát, následně ale odmítla návrh na posílení práv partnerů LGBT+.

Reklama

Související témata:

Doporučované