Hlavní obsah

Směr Litva. Němečtí vojáci budou poprvé dlouhodobě nasazeni v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Němečtí vojáci mají posílit obranyschopnost Litvy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Německo poslalo v pondělí přibližně dvě desítky vojáků do Litvy. Důvodem je zvyšující se obava baltské země o bezpečnost kvůli sousedícímu Bělorusku. V Pobaltí je německé vojsko poprvé od druhé světové války.

Článek

Litevští představitelé oznámili „historickou událost“, když v pobaltské zemi začalo v pondělí Německo rozmisťovat své jednotky. Je to poprvé od druhé světové války, kdy německé síly budou mít základnu mimo svou zemi. Během roku se má počet německých vojáků navýšit – očekává se, že do roku 2027 by jich na území Litvy mělo být až 5000.

„Je to poprvé, co jsme takovou jednotku trvale umístili mimo Německo,“ řekl podle německé tiskové agentury dpa německý ministr obrany Boris Pistorius v Berlíně na ceremoniálu rozloučení s předběžným velením německé vojenské jednotky v Litvě. Událost rovněž označil za „významný den pro německou armádu“. Informuje o tom agentura AP.

Německou vojenskou podporu ocenil ministr obrany Laurynas Kasčiunas v hlavním litevském městě Vilniusu. Podle něho je spolupráce s německou armádou „skvělým příkladem“ pro všechny země na východním území NATO, které jsou na hranici s Ruskem a Běloruskem.

„Vytvoříme takovou obrannou a odstrašující strukturu, že žádného protivníka z Východu ani nenapadne testovat článek 5 NATO,“ řekl novinářům. Zmíněný článek se týká kolektivní obrany, kdy ozbrojený útok na jednoho člena NATO se považuje za útok proti všem.

Do Litvy se má podle agentury AP do roku 2027 přemístit přibližně 4800 vojáků a asi 200 civilistů německé armády. Litva pro ně na základě dohody připravuje vojenské základny. „Pro nás to znamená účinnější odstrašení nepřítele a ještě větší bezpečnost. Je to příklad výjimečného vedení a odhodlání, protože skutečně vidíme, jak funguje kolektivní obrana a jednota NATO,“ dodal litevský náčelník generálního štábu Valdemaras Rupšys.

Reklama

Doporučované