Hlavní obsah

Soud EU vyřadil ze sankčního seznamu ruské miliardáře Fridmana a Avena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: DesignRage, Shutterstock.com

Sankce byly na oba muže uvaleny v únoru 2022 po vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruští miliardáři Michail Fridman a Pjotr Aven byli na evropský sankční seznam napsáni hned v únoru 2022. Evropský soudní dvůr nyní uvedl, že důkazy a důvody pro sankce nejsou dostatečně podložené.

Článek

Soudní dvůr Evropské unie vyřadil ruské miliardáře Michaila Fridmana a Pjotra Avena z unijního sankčního seznamu. Evropský blok na oba muže uvalil sankce těsně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Podle soudu však Rada EU nepředložila přesvědčivé důkazy, které by prokázaly, že Fridman a Aven ruskou agresi podporovali.

Fridman, který má kromě ruské státní příslušnosti i izraelskou, je zakladatelem Alfa Group, která zahrnuje i největší ruskou soukromou banku Alfa Bank. Aven, disponující také lotyšským pasem, je jeho dlouholetým obchodním partnerem. V únoru 2022 Evropská unie rozšířila sankční seznam ruských činitelů a oligarchů i o Fridmana a Avena, čímž zmrazila jejich majetek na svém území a zakázala jim cesty do členských zemí bloku.

„Tribunál má za to, že žádný z důvodů uvedených v původních aktech není dostatečně podložený a že zařazení Avena a Fridmana na sporné seznamy proto nebylo odůvodněné,“ uvedl soud se sídlem v Lucemburku. Vyřadil je proto ze sankčního seznamu platného pro období od února 2022 do 15. března 2023.

Podle soudu mohou důvody předložené EU prokazovat určitou míru blízkosti mezi Fridmanem, Avenem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Neprokazují však, že podporovali jednání nebo politiku, které narušují nebo ohrožují územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny, nebo že poskytovali materiální nebo finanční podporu ruským činitelům odpovědným za anexi Krymu nebo destabilizaci Ukrajiny nebo že měli z těchto činitelů prospěch,“ dodal Soudní dvůr EU.

Soud rozhodl, že miliardáři neměli být na seznam zařazeni v období od února 2022 do března 2023. Rozhodnutím EU z března 2023 byla na oba muže znovu uvalena omezující opatření, proti čemuž podali samostatné odvolání. Fridman dnes sdělil ruským médiím, že on a jeho partner Aven jsou s rozhodnutím Soudního dvora EU „spokojeni“.

Reklama

Doporučované