Hlavní obsah

Rusové ve Varech. Sanatorium je pod dozorem, ale už smí zase přijímat hosty

Foto: Mapy.cz

Komplex karlovarského lázeňského sanatoria Savoy Westend.

Reklama

Majitel karlovarského lázeňského sanatoria Savoy Westend Vladimir Jevtušenkov byl zařazen na český sankční seznam. Nyní úřady daly jeho hotelovému komplexu úlevy, díky nimž může nadále fungovat a přijímat hosty.

Článek

Ještě v červenci to vypadalo, že karlovarské lázeňské sanatorium Savoy Westend ukončí činnost a propustí všechny zaměstnance. Poté, co Fialova vláda zařadila konečného majitele tohoto luxusního komplexu na vnitrostátní sankční seznam, nevidělo vedení žádnou perspektivu.

Majetek sankcionovaného ruského oligarchy blízkého Putinovi Vladimira Jevtušenkova a jeho syna byl obstaven, nebylo možné přijímat platby ani nové hosty.

To se ale teď změnilo.

Jak zjistily Seznam Zprávy, ubytovací zařízení získalo od státu úlevy, které znamenají, že i navzdory zmrazení Jevtušenkovova majetku se v luxusním zařízení může dále podnikat.

Podle lékařského ředitele sanatoria Ladislava Špišáka zde už opět klienty přijímat mohou, veškerý pohyb peněz na účtech je však pod dozorem Finančního analytického úřadu (FAÚ).

„Jsme vlastně pod státním dohledem. FAÚ nás kontroluje,“ uvedl primář Špišák. „Přesně vyúčtováváme tok peněz, jak přísun, tak všechny platby. Dvakrát měsíčně musíme úřad o všem informovat. Každopádně je zde jistota, že peníze do Ruska či kamkoliv jinam neodtékají. A já s tím souhlasím, je to správné,“ komentoval nově nastavený sankční režim.

Úlevy jsou možné, ale…

Ministerstvo financí, pod které FAÚ spadá, se nechce přímo k hotelu Savoy Westend miliardáře Jevtušenkova vyjadřovat. V obecné rovině však připouští, že dotčený subjekt má vždy možnost se v rámci správního řízení domáhat úpravy sankčního režimu.

„Zmrazení (majetku) v čisté formě vede k nevyhnutelnému konci podnikání, ale tomu lze předejít. FAÚ se vždy pokouší postupovat tak, aby mezinárodní i vnitrostátní sankce byly důsledně uplatňovány, ale zároveň aby jimi česká ekonomika a veřejný zájem byly poškozovány v nejnižší možné míře,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Proto prý FAÚ, je-li to možné, používá zákonné nástroje, například udělení výjimky, které umožňují chod (legitimního) podnikání. „A tím jsou chráněna pracovní místa, regionální ekonomika i veřejné rozpočty. Zároveň zajistí, že sankcionovaný subjekt nemá z takového podnikání prospěch,“ uvedla Lagronová.

Zákonným nástrojem může být i jmenování správce, k této formě dohledu však ve Varech úřady nepřistoupily. Podle Lagronové lze na tyto úpravy sankčního režimu přistoupit, jen když to zákon skutečně umožňuje a nehrozí nebezpečí porušování či obcházení sankcí.

Jenže zmrazené karlovarské ubytovací zařízení i po poskytnutí úlev řeší jiný problém. Klientela jim v mezičase, kdy byl Savoy Westend šest týdnů fakticky uzavřen, odešla ke konkurenci. A podle lékařského ředitele Špišáka je těžké ji nalákat zpět. Takzvaná obložnost neboli to, jak jsou lůžka v sanatoriu obsazena, je momentálně na úrovni 25 procent, výrazná většina lůžek tak zůstává volných.

A to i přesto, že firma výrazně snížila ceny. „V současné době jsme ze všech pětihvězdičkových zařízení v Karlových Varech nejlevnější,“ tvrdí Špišák s tím, že by teď Savoy Westend velmi stál o českou klientelu. O aktuálních cenách nemluví, ale dle hotelového webu se lze nyní ubytovat už od 100 euro za pokoj a noc.

Šest lidí na českém sankčním seznamu

  • Jako první byl na vnitrostátní sankční seznam v dubnu zařazen moskevský pravoslavný patriarcha Kirill, rozhodnutí se jej ale fakticky nijak nedotklo, protože do Česka nejezdí a ani zde nemá žádný majetek.
  • Koncem června z rozhodnutí vlády na soupisku přibyl ruský oligarcha blízký Putinovi Vladimir Jevtušenkov a jeho syn Felix. Hlavní část jejich už zmrazeného majetku tvoří hotelový komplex Savoy Westend.
  • V srpnu kabinet soupisku rozšířil o další tři jména: ruského podnikatele Borise Obnosova (šéfa zbrojního holdingu KRTV), jeho dceru Olgu Zorikovovou a zetě Rostislava Zorikova. Obnosovovi blízcí mají v Česku nemovitý majetek, přičemž podle všeho na ruské výrobě zbraní nepřímo vydělávají.

Hendikepem podle lékařského ředitele zůstává, že jim banky stále nepovolily karetní transakce, hosté tak mohou platit jen v hotovosti. Hotel ani není zahrnut do rezervačního systému Booking.com. „Řekli nám, že máme nejistou budoucnost,“ uvedl primář Špišák.

I tyto věci se podepsaly na tom, že zmrazený „ruský“ hotel má nyní o třetinu nižší počet zaměstnanců, než měl před uvalením sankcí. „Místo původních 120 jich je zhruba 80. Některé zaměstnance jsme propustili, jiní odešli sami, ale nijak se to nepodepsalo na vysoké kvalitě služeb,“ snaží se ubezpečit primář Špišák.

Reklama

Doporučované