Hlavní obsah

Zmrazené sanatorium Putinova přítele žádá stát o úlevy:„Podřídíme se dozoru“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ikatastr.cz, Seznam Zprávy

Komplex budov a pozemků oligarchy Jevtušenkova v karlovarské ulici Petra Velikého. Stát jej po uvalení sankcí proti Jevtušenkovovi a jeho synovi zablokoval. Kromě toho ještě jeden byt v Krymské ulici.

Reklama

České sankce uvalené na ruského oligarchu Jevtušenkova a jeho syna jsou už zapsány v katastru nemovitostí. Zmrazeno bylo celkem 14 karlovarských parcel, šest budov s číslem popisným, jedna bez čísla a jeden byt v Krymské ulici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedení karlovarského sanatoria Savoy Westend, jehož konečným vlastníkem je podle českého registru ruský oligarcha Vladimir Jevtušenkov, nepřijímá nové hosty. Přesněji ty, kteří si nezaplatili pobyt do 28. června, kdy česká vláda zařadila oligarchu blízkého Vladimiru Putinovi a jeho syna Felixe na národní sankční seznam.

Hotel podle informací zaměstnanců v recepci nemůže od té doby přijímat žádné platby, ani v hotovosti, ani karetní. Rezervační systém je mimo provoz.

Zařízení proto požádalo české úřady o změkčení restrikcí, které na luxusní hotelový komplex dopadly.

Na konci minulého týdne zaslal lékařský ředitel komplexu Savoy Westend Ladislav Špišák podle zjištění Seznam Zpráv dopis Finančnímu analytickému úřadu (FAÚ). Uvádí v něm, že sankční opatření, jak jsou nyní nastavena, povedou k propuštění více jak stovky zaměstnanců sanatoria a k tomu, že areál bude chátrat.

Vedení žádá úlevy, kvůli nimž je připraveno se podrobit i jisté formě nucené (státní) správy, pokud by to vedlo k zachování provozu hotelu. „Jsme ochotni se podřídit jakékoliv vámi navrhnuté formě, ať už to bude forma státního dozoru, resp. jiné možnosti řízení, které bude pod vaší kontrolou nebo subjektu vámi určeném,“ navrhuje v dopise Špišák.

120 zaměstnanců včetně Ukrajinců

Ředitel Špišák v dopise tvrdí, že protiruské sankce dopadnou na personál, v němž jsou i zaměstnankyně z Ukrajiny.

„Pro upřesnění uvádím, že toho času máme 120 zaměstnanců, z toho 21 Ukrajinek, což je přibližně čtvrtina všech zaměstnanců. Všichni tito zaměstnanci, s dobrou vůlí pracovat v české společnosti, budou propuštěni a budou nuceni se hlásit na Úřad práce, i když plnili své povinnosti, včetně placení daní, přičemž se proti nikomu neprovinili, včetně Ukrajiny,“ píše Ladislav Špišák v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Význam samotných protiruských sankcí prý v sanatoriu Savoy Westend respektují a nezpochybňují, jen poukazují na hrozící důsledky pro město, region i lékařskou péči.

„Pět budov sanatoria bude postupně chátrat. Nebudeme moci dále vykonávat nejen naši lékařskou činnost, ale i výuku studentů a lékařů,“ uvádí Špišák. Žádá proto FAÚ o nalezení takového modelu sankčních opatření, který „nepovede k přerušení chodu lázeňského zařízení“.

Když Seznam Zprávy s lékařským ředitelem sanatoria v pondělí hovořily, sdělil, že zařízení je nyní téměř prázdné, přijímá k léčbě už jen jednotlivé klienty, kteří si zaplatili ještě před uvalením sankcí a zmrazením majetku.

„Včera to byli dva Američané, jeden a Řek a jeden člověk z Kazachstánu,“ uvedl Špišák na dokreslení.

Parcely, domy i jeden byt

Vedení Finančního analytického úřadu, stejně tak nadřízené Ministerstvo financí, nechce potvrdit ani vyvrátit tvrzení managementu sanatoria, že úřední příkaz je skutečně formulován tak, že nelze pokračovat v provozu lázeňského zařízení a ekonomických aktivitách.

„FAÚ ani Ministerstvo financí nebudou komentovat konkrétní případy, kterými se FAÚ zabývá,“ uvedla mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová.

Některé konkrétní informace o povaze uvalených sankcí lze ale už vyčíst z českých registrů.

Jak zjistily Seznam Zprávy, obstaven byl veškerý nemovitý majetek, který Jevtušenkov v Karlových Varech ovládá skrze moskevskou firmu Hotel-Holding a propojené české firmy Lunisoft a Sarlen. Příslušné zápisy v poznámce na výpisu z katastru nemovitostí jsou z minulé středy (12. července).

V souhrnu za obě firmy Seznam Zprávy napočítaly celkem 14 zmrazených parcel, šest budov s číslem popisným, jednu bez čísla a jeden byt v karlovarské Krymské ulici. Hlavní část tohoto zmrazeného majetku tvoří právě areál sanatoria Savoy Westend (psaný stejně jako uvedený byt na firmu Lunisoft). Zmrazena byla i vedle stojící vila Shakespeare, která je v majetku zmíněné firmy Sarlen.

Ruský kapitál v Karlových Varech

Foto: Seznam Zprávy

Udělali jsme mapu ruských hotelů ve Varech. K prohlédnutí je v prvním odkazu dole.

Sáhlo se i na účty

Rozhodnutí FAÚ neznamená jen to, že nynější majitel nemá možnost s nemovitostmi volně nakládat, obstaveny byly i bankovní účty.

„Zmrazují se veškeré finanční prostředky a hospodářské zdroje náležející daným osobám, a stejně tak i finanční prostředky a hospodářské zdroje, které tyto osoby vlastní, drží či ovládají,“ píše se také v oznámení FAÚ, které je uloženo v katastru nemovitostí.

O uvalených sankcích se zmiňují i nové zápisy v obchodním rejstříku. Nejedná se jen o zmíněné společnosti Lunisoft a Sarlen, ale navíc o provozní společnost Savoy Westend Hotel. I u ní je totiž ruský oligarcha Jevtušenkov, blízký Putinovi, uveden jako konečný majitel.

Znamená to, že ani podíly v těchto firmách momentálně nelze na nikoho převádět. Jejich prodej je nepřípustný.

Šmucler varuje

Uvalené restrikce, které se týkají hotelového komplexu Savoy Westend, nepřímo dopadají i na známého lékaře a podnikatele Romana Šmuclera, jehož firma Asklepion má v Jevtušenkově sanatoriu jednu ze svých poboček zaměřených na estetickou medicínu.

Šmucler teď vyčkává, jak se situace bude dále vyvíjet. „Čekáme, zda se hotel zavře a znovu promění v ruinu, pak bychom část zaměstnanců převzali do jiných zařízení a část by šla na Úřad práce,“ uvedl lékař, který je prezidentem České stomatologické komory. Osobně se domnívá, že Savoy Westend „bude postupně zanikat jako podobný hotel v Mariánkách“.

Šmucler má na mysli nyní uzavřený mariánskolázeňský hotel Westend, na který dopadly protiruské sankce už loni, kdy byl na sankční seznam EU zařazen ruský oligarcha Alexander Pumpjanskij.

Reklama

Doporučované