Hlavní obsah

Vláda připsala na sankční seznam karlovarského hoteliéra i se synem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mapy.cz

Komplex Savoy Westend v Karlových Varech, který vlastní oligarcha Vladimir Jevtušenkov.

Reklama

Na soupisku lidí, kterým může být zmrazen majetek a zakázán vstup na území Česka, přibyl po patriarchovi Kirillovi ruský oligarcha Vladimir Jevtušenkov a jeho syn Felix.

Článek

Po dvou měsících po prvním zápisu Fialova vláda rozšířila vnitrostátní sankční seznam. Jak uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), na sankční soupisku byl připsán ruský oligarcha Vladimir Jevtušenkov a jeho syn Felix. Teď rodině hrozí zmrazení jejich českého majetku.

Seznam Zprávy v minulých dnech poukázaly na Jevtušenkův velmi cenný majetek v Karlových Varech. Jde o soubor pěti vil Savoy Westend, které oligarcha drží přes firmu Lunisoft. Patří mu i sousední vila Shakespeare. Tu zase ovládá přes firmu Sarlen.

Jevtušenkov je zakladatelem a hlavním akcionářem ruské investiční společnosti AFK Sistema. Loni část akcií převedl právě na svého syna Felixe.

Má velmi blízko k ruskému prezidentu Putinovi. Loni 24. února, v den vypuknutí války na Ukrajině, seděl miliardář u Putina v Kremlu společně s dalšími ruskými oligarchy. Do jeho impéria mimo jiné patří strojírenský koncern RTI Systems, dlouholetý dodavatel ruské armády. Přestože je Jevtušenkov už na několika sankčních seznamech (Velká Británie, Austrálie, Nový Zéland), na seznamu EU stále chybí.

V Česku vlastnil Jevtušenkov řadu let i továrnu NVision Czech Republic se zhruba třemi stovkami zaměstnanců, která ve Voticích na Benešovsku vyrábí elektrosoučástky pro sektor telekomunikací a také automobilový průmysl.

Tento podnik však už loni přenechal místním manažerům, jak popsaly Seznam Zprávy.

První jméno na český vnitrostátní sankční seznam bylo připsáno na konci dubna. Šlo o moskevského pravoslavného patriarchu Kirilla, který je též znám jako význačný podporovatel ruského prezidenta. Problémem je, že Kirilla fakticky není jak vytrestat. V Česku jako fyzická osoba nemá žádný majetek a vzhledem k tomu, že neopouští vlast, nemůže mu ani ublížit zákaz vstupu na území ČR.

I kvůli tomu se v bezpečnostním aparátu státu i mezi některými politiky v posledních týdnech hovořilo o nevhodně vybrané osobě.

„Patriarcha Kirill je osoba spíše symbolická než osoba s konkrétním významem pro naplnění účelu seznamu ve spojitosti s uplatňováním mezinárodních sankcí,“ uvedl například nedávno pro Seznam Zprávy vládní poslanec za TOP 09 Michal Zuna, který je členem bezpečnostního výboru a předsedou Stálé komise pro činnost (sankčního) Finančního analytického úřadu.

Jedním z problémů je i to, že chybí personál, který by se národním sankcím soustavně věnoval. Oddělení, které bylo kvůli této problematice na Ministerstvu zahraničí zřízeno, je podle zjištění Seznam Zpráv stále prázdné, a musejí zaskakovat „externisté“ z resortu.

Reklama

Související témata:

Doporučované