Hlavní obsah

Soud zamítl obvinění exguvernéra Cuoma z osahávání asistentky

Foto: Profimedia.cz

Bývalý newyorský guvernér Andrew Cuomo v loňském srpnu na tiskovém brífinku, kdy informoval o boji proti variantě koronaviru delta.

Reklama

Soud v pátek zamítl jediné trestní obvinění vznesené proti bývalému newyorskému guvernérovi Andrewovi Cuomovi v souvislosti s obviněními ze sexuálního obtěžování.

Článek

Bývalý newyorský guvernér Andrew Cuomo během slyšení, které trvalo jen několik minut, nepromluvil. Na videokonferenci byl krátce vidět, když obhájkyně mírně pohnula kamerou, aby ho ukázala v místnosti. Měl na sobě černou roušku, píše agentura AP. Soudkyně v krátkosti jediné trestní obvinění, které na Cuoma v souvislosti s obviněními ze sexuálního obtěžování mířilo, zamítla.

„Několik posledních týdnů jsme mlčeli, v průběhu procesu. Nepleťte si náš respekt k justici se souhlasem,“ řekl Cuomo. „Dnes zvítězil rozum a právní stát. Ne politika, rétorika nebo davová mentalita,“ dodala Cuomova právní zástupkyně Rita Glavinová.

Tento krok se očekával. Prokurátor v Albany David Soares totiž již v úterý prohlásil, že chce obvinění stáhnout, protože předložené důkazy nelze považovat za dostatečné pro zahájení soudu. Cuomovi právníci poté požádali soudkyni Holly Trexlerovou o souhlas.

Guvernér amerického státu New York se měl sexuálního obtěžování několika žen včetně stávajících a bývalých státních pracovnic dopustit podle závěrů vyšetřování, jež vedla státní ministryně spravedlnosti a generální prokurátorka Letitia Jamesová. V její zprávě se uvádělo, že se guvernér dotkl ženy proti její vůli, avšak Soares stížnost považuje za problematickou.

V policejní zprávě žena není jmenována, ale podle agentury AP jde o jednu z Cuomových asistentek Brittany Commissovou. Její právník Brian Premo řekl, že Commissová nemá vliv na stíhání a vznesení žaloby. Žena ve své výpovědi uvedla, že když byla v roce 2020 s Cuomem sama v místnosti, sáhl jí bez jejího svolení na prsa.

Její výpověď byla zahrnuta do zprávy, již loni v srpnu zveřejnila newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová a v níž se uvádí, že Cuomo sexuálně obtěžoval 11 žen. Cuomo týden po zveřejnění této zprávy rezignoval.

„Musel bych se zbláznit, kdybych něco takového udělal. Bylo by šílenství osahávat prsa nějaké ženy s hrozbou, že budu obviněný,“ řekl exguvernér před vyšetřovateli. Jeho právnička Glavinová upozornila, že Commissová svou verzi události měnila.

Soares tento týden Trexlerové řekl, že ačkoli je asistentka věrohodná a některé důkazy podporují její výpověď, domnívá se, že u soudu nemůže dosáhnout odsouzení.

V úterním dopise Trexlerové Soares uvedl, že „zákonné prvky newyorského práva znemožňují tento případ prokázat“. Dodal, že několikanásobné vládní vyšetřování Cuomova jednání vytvořilo „technické a procesní překážky“, co se týče povinností státních zástupců zpřístupnit obhajobě důkazy.

Dva newyorští prokurátoři minulý měsíc také oznámili, že Cuomo kvůli obvinění dalších žen, které uvedly, že byly vystaveny jeho nechtěným dotekům, vyšetřován nebude.

Reklama

Doporučované