Hlavní obsah

Španělka v jeskyni strávila 500 dní. Odcházet se jí nechtělo

Foto: Beatriz Flamini

Beatriz Flamini.

Reklama

Do jeskyně vstoupila v listopadu 2021. V té době bylo ve Španělsku pořád povinné nosit roušky kvůli covidu-19, Rusko ještě nezaútočilo na Ukrajinu a britským monarchou byla královna Alžběta II.

Článek

Milovnice extrémních sportů Beatriz Flamini strávila v jeskyni na jihu Španělska, hluboké bezmála 70 metrů, dobrovolně zcela osamocena 500 dnů.

Výzvu přijala v rámci vědeckého experimentu, který se soustředil na pozorování lidské mysli a cirkadiánního rytmu. Pozorována byla psychology, vědci a dalšími lidmi, kteří zkoumali, jaký vliv na mozkové vzorce a spánek bude mít sociální izolace.

Čas dole trávila tím, že cvičila, malovala a pletla vlněné kulichy. S sebou si také vzala dvě GoPro kamery, které ji 24 hodin denně snímaly. Podle jejího podpůrného týmu, který se po celou dobu staral o to, aby měla dostatek jídla, vody, čistého oblečení a aby se jí dole nehromadily odpadky, přečetla Beatriz za 500 dní 60 knih a vypila tisíc litrů vody.

Soustředění se na sebe sama, správné stravování a užívání si ticha byl podle ní recept, jak dole přežít. „Těšila jsem se na odměny, jako bylo čerstvé jídlo nebo vyprané prádlo. Můj tým na povrchu pro mě byl jako bohové, kteří mi z nebes sesílali dary.“

„Nahlas sama se sebou jsem nemluvila. Měla jsem pouze vnitřní konverzace a musím říct, že se sebou vycházím velice dobře,“ vtipkovala po výstupu z jeskyně Beatriz.

Beatriz Flamini a její čas v jeskyni

  • V jeskyni strávila sama se sebou 500 dní.
  • Po dvou měsících zcela ztratila pojem o čase. Nedokázala rozlišit rozdíl mezi dnem a nocí.
  • Vědci díky Beatriz využijí nově nabyté poznatky k dalšímu studiu mozku a spánku.
  • Nejvíce se těší na své oblíbené jídlo – hranolky a vejce.

Přiznala, že dole v jeskyni měla jak dobré, tak špatné chvíle. Její dočasný domov byl dokonce v jednu chvíli obsazen rojem much.

Na otázku, jestli někdy přemýšlela nad tím, že by výzvu ukončila a z jeskyně odešla, odpověděla, že nad tím nikdy nepřemýšlela.

S týmem měla stanovena striktní pravidla. Zakázala jim, aby ji kontaktovali, a to za jakýchkoli okolností. Dokonce ani v případě úmrtí v rodině.

Jeskyni podle jejího týmu opustila pouze na osm dní, a to kvůli nezbytné opravě elektrického zařízení, pomocí kterého mohla svému týmu posílat audio a video záznamy o jejím stavu. Po celých osm dnů byla sama v izolaci ve stanu.

Do jeskyně vstoupila, když jí bylo 48 let. Opustila ji jako 50letá. Sama říká, že zpočátku zkoušela vnímat, co je za den, ale po dni číslo 65 už přestala počítat.

Její tým se domnívá, že překonala světový rekord v čase stráveném nepřetržitě v jeskyni. Mluvčí Guinnessovy knihy nedokázala okamžitě odpovědět, zda Beatriz nějaký rekord překonala.

Guinnessova kniha rekordů ocenila čas, který člověk přežil uvězněný v podzemí. Rekord drží 33 chilských a bolivijských horníků, kteří byli v roce 2010 uvězněni v hloubce 688 metrů celkem 69 dní.

V pátek ji při východu z jeskyně uvítalo několik novinářů a její tým. Beatriz vyšla ve tmavých brýlích a s úsměvem od ucha k uchu. Novinářům jako první řekla, že čas dole utíkal jako voda a že když pro ni dolů její tým přišel, nedokázala uvěřit, že dole byla tak dlouho, a nechtělo se jí odcházet.

„Když mě dole vyzvedli, tak jsem spala. Myslela jsem si, že se něco stalo. Řekla jsem: ‚Už? Určitě ne. Ještě jsem nedočetla svoji knihu,‘“ řekla novinářům Beatriz.

Reklama

Doporučované