Hlavní obsah

Speciální booster proti omikronu možná nebude potřeba, tvrdí nová studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výzkum na opicích ukázal, že posilovací dávka speciálně vyvinutá proti omikronu se, co se ochrany týče, od běžného boosteru společnosti Moderna téměř neliší.

Článek

Američtí vládní výzkumníci testovali na opicích současnou posilovací vakcínu proti covidu-19 od společnosti Moderna a booster speciálně vyvinutý proti omikronu. Přišli při tom na to, že mezi ochranou, kterou látky poskytují, nejsou významné rozdíly.

Výzkum vědci prováděli na opicích očkovaných dvěma dávkami vakcíny společnosti Moderna. Po devíti měsících od druhé dávky je naočkovali buď běžnou posilovací dávkou, nebo tou specificky zaměřenou na variantu omikron.

Studie, která zatím neprošla řádným recenzním řízením, odhalila, že oba boostery vedly ke „srovnatelnému a významnému zvýšení neutralizační protilátkové reakce“ proti všem variantám, které vzbuzují obavy – tedy i proti omikronu. Vědci tedy naznačují, že nová posilovací látka proti omikronu možná nebude třeba.

„To je opravdu velmi dobrá zpráva,“ okomentoval studii podle agentury Reuters Daniel Douek, který výzkum spoluvedl. „Znamená to, že nemusíme výrazně přepracovávat vakcínu, aby se z ní stala vakcína proti omikronu,“ dodal výzkumník, který působí v oblasti vakcín na Národním institutu pro alergie a infekční nemoci.

Důvodem je podle Doueka „zkřížená reaktivita“ obou vakcín, která způsobuje, že dokážou rozeznat mnoho různých variant.

Další vedoucí výzkumník nové studie podle The Washington Post poukazuje na to, že speciální vakcínu proti omikronu sice momentálně nejspíš nepotřebujeme, do budoucna to ovšem platit nemusí.

Pokud bude omikron i nadále dominantní variantou a budoucí varianty budou variacemi na omikron, mohlo by se to změnit, domnívá se Robert Seder, vedoucí oddělení buněčné imunologie při Národním ústavu pro alergie a infekční nemoci.

Profesor mikrobiologie a imunologie John Mooder pak upozorňuje na to, že výsledky nové studie se podobají těm, které vyšly z výzkumů posilovací dávky od společnosti Moderna zaměřené proti variantě beta.

„Uvidíme, co odhalí data u lidí,“ uvedl Moore z Weill Cornell Medical College, který se na nové studii nepodílel. „Data u opic jsou obecně docela dobře předvídatelná, ale budeme potřebovat údaje u lidí,“ dodal s tím, že hlavní výhodou studie na opicích je, že vědci mohou zvířatům podat posilovací dávky, poté je infikovat virem a změřit jejich imunitní reakci.

Společnosti Moderna a BioNTech/Pfizer už začaly s klinickým testováním svých posilovacích vakcín zaměřených proti omikronu u lidí.

Reklama

Doporučované