Hlavní obsah

Vlna omikronu přiměla státy zkrátit izolace, Česko se stává výjimkou

Foto: Profimedia.cz

Obyvatel Madridu hledí z okna svého domova, kde tráví izolaci po nákaze covidem-19. Španělsko je jednou z mnoha zemí, které lhůtu v poslední době zkrátily.

Reklama

Česká vláda zvažuje upravit karantény a izolace. Mohlo by to mimo jiné zahrnovat zkrácení 14denní lhůty po pozitivním testu. Tohoto doporučení WHO se drží stále méně zemí. Mnoho evropských států už lhůtu zkrátily podruhé.

Článek

Česká vláda má o zkrácení izolace a karantény rozhodnout v řádu následujících dní, premiér Petr Fiala (ODS) to zmínil v neděli v diskuzním pořadu televize Prima.

Zatímco pravidla pro karanténu už byla v Česku v minulosti zmírněna, tvrdá zůstává povinnost izolovat se celé dva týdny po nákaze.

Mnohé země se tohoto doporučení, které vydala Světová zdravotnická organizace (WHO), vzdaly už dřív. A další se přidávají v posledních týdnech kvůli obávám, že nová vlna omikronu pošle do izolace až příliš velkou část pracující populace. A začne kolabovat technická infrastruktura či služby.

Rozdíl mezi karanténou a izolací

  • Karanténa i izolace jsou nástroje, které mají zamezit šíření nakažlivé nemoci.
  • Rozdíl je v tom, že v izolaci jsou osoby už nakažené.
  • Karanténa slouží k oddělení osob, u nichž je na nákazu podezření, ale ještě nebyla prokázána ani vyvrácena.
  • Zdroj: covid.gov.cz

Očkovaní Francouzi pobudou po nákaze v izolaci jen týden

Takovým případem je Francie. Ta od pondělí pro lidi s pozitivním testem zkrátila dobu izolace z deseti na sedm dní. Platí to bez ohledu na to, jakou variantou viru se člověk nakazí. Podmínkou kratší izolace je platné očkování.

Už po pěti dnech bude moct být izolace zrušena v případě, že nakažený bude mít negativní test. Neočkovaní se budou muset izolovat 10 dní a případný negativní test jim může karanténu zkrátit o tři dny.

Irsko se přidalo na sklonku roku

Těsně před koncem loňského roku rozhodlo o zkrácení doby izolace po nákaze z 10 na 7 dní i Irsko.

Kratší doba izolace je tam možná jen pro očkované nebo pro ty, kteří mají potvrzení o prodělání covidu-19 v posledních třech měsících.

Tito lidé navíc mohou opustit domovy už po sedmi dnech pouze v případě, že v posledních dvou dnech už nepocítily žádné vážnější symptomy nemoci. I poté se mají snažit minimalizovat sociální kontakty, nosit roušku a testovat se antigenním testem před tím, než se s někým potkají.

Řecko rozhodlo o zkrácení izolace o polovinu na pět dní

Ve čtvrtek přišlo s dramatickým zkrácením izolační lhůty i Řecko. Doba se tam zkracuje o celou polovinu z 10 na 5 dní. Podle serveru Politico je Řecko prvním evropským státem, který se v této otázce rozhodl následovat doporučení amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Podle nových pravidel se Řekové budou moci vrátit do práce už pět dní po nákaze, pokud budou mít bezpříznakový, nebo mírný průběh. Musí tam ale nosit roušky.

Podruhé zkrátilo izolaci i Španělsko. Potrvá sedm dní

O zkrácení doby izolace nakažených z 10 na sedm dní rozhodlo těsně před Řeckem i Španělsko.

Původně se tam podle médií jednalo i o ještě výraznějším zkrácení na pět či dokonce pouhé tři dni, informovala agentura ČTK.

Už před Vánoci zkrátila Británie

Těsně před Vánoci oznámila zkrácení doby izolace po nákaze Anglie. Tam mohou po sedmém dni odejít z domu ti, kdo se předtím dvakrát za sebou negativně otestovali bez ohledu na jejich vakcinační status.

Ve Walesu, Severním Irsku a Skotsku se pravidla více či méně liší. Izolace ale nikde ve Velké Británii nedosahuje 14denní lhůty, která je dosud platná v Česku.

Proč státy dobu izolace zkracují?

Nejčastěji zmiňovaným důvodem změn jsou obavy z toho, že vysoce nakažlivá varianta omikron pošle do izolace tak velké množství lidí, že ohrozí provozuschopnost klíčových institucí včetně nemocnic.

Americké CDC, které po Vánocích doporučilo Američanům zkrátit dobu izolace po nákaze na pouhých pět dní, argumentuje i tím, že pokyn je v souladu se stále silnějšími důkazy, že lidé nakažení covidem-19 jsou nejinfekčnější v době dvou dní před až tří dnů po vypuknutí příznaků.

Svou roli jistě hraje i to, že roste přesvědčení vlád o mírnějším průběhu omikronu.

Dlouho izolaci zatím kromě Česka drží například Německo

Ke stále častějšímu opouštění doporučení WHO se na konci roku vyjádřil odborník této organizace pro krizové situace Michael Ryan. Řekl, že ho vnímá jako kompromisní řešení.

„Když lidé zkrátí dobu izolace, bude tady malé množství případů, které onemocní a potenciálně půjdou ven šířit nemoc, protože byli puštěni příliš brzy. Bude to ale relativně malé množství lidí a těch, kteří budou puštění dřív a virus šířit nebudou, bude hodně,“ řekl Ryan podle lékařského časopisu British Medical Journal.

Jako příklad zemí, které se zatím původního doporučení na 14denní izolaci drží, časopis uvedl Německo, Brazílii a Jordánsko.

Například ve střední Evropě je nejčastější doba izolační lhůty 10 dní. Tu zatím podle vládních stránek drží Polsko, SlovenskoRakousko s různými rozdíly v podmínkách vakcinačního statusu nebo mírnosti příznaků.

Reklama

Doporučované