Hlavní obsah

Start vesmírné mise odložen. Rusům uniká chladicí kapalina z dalšího stroje

Foto: Shutterstock.com

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Reklama

Rusko přiznalo odložení mise na návrat astronautů, kteří uvázli na ISS kvůli nehodě, jež postihla návratnou loď Sojuz. Za odložením stojí nehoda tentokrát na ruské lodi „Pokrok“, která také kotví u ISS, oznámila NASA.

Článek

Roskosmos v úterý oznámil, že dojde k odložení mise na návrat tří astronautů – Američana Franka Rubia a Rusů Dmitrije Petelina a Sergeje Prokopjeva, kteří na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) uvázli v prosinci poté, co z návratné lodi Sojuz (s označením MS-22) začala unikat chladicí kapalina.

Důvodem poruchy byla podle Roskosmosu drobná trhlina na vnějším plášti, kterou způsobil mikrometeorit.

Porucha neumožňuje bezpečný návrat posádky na Zemi. Podle expertů hrozí, že by teplota v kabině během cesty vystoupala nad 40 °C, což by ohrozilo nejen posádku, ale i lodní přístroje.

V lednu Rusko oznámilo plán, jak dostat posádku bezpečně zpět domů. K ISS měl být 20. února vyslán další Sojuz (MS-23), který měl trojici dopravit zpět na Zemi. O tom, jak mise měla probíhat, se můžete dočíst zde.

Start se však odložil. Může za to další únik chladicí kapaliny z lodi ruské výroby. Americká NASA v sobotu oznámila, že z transportní lodě „Pokrok“, která také kotví u ISS, uniká chladicí kapalina.

Více o nehodě Sojuzu kotvícího u ISS

K nehodě došlo v prosinci minulého roku. Loď Sojuz zasáhl mikrometeorit a vytvořil díru ve vnějším plášti.

Důvod úniku zatím není znám. Podle představitelů NASA i Roskosmosu teprve vyšetřování ukáže, co za únikem stojí.

Důležité je, že posádka na palubě ISS není v ohrožení. „Posádku jsme o dalším úniku informovali. Nejsou v nebezpečí a pokračují ve své misi na ISS,“ uvedla ve svém prohlášení NASA.

Roskosmos na svém telegramu oznámil, že opětovný start lodi je naplánován na březen. Astronauti si tak budou muset na návrat další měsíc počkat.

Foto: NASA

Umístění kosmických lodí kolem ISS

Kromě návratu trojice domů je tato mise důležitá pro zajištění bezpečnosti celé posádky ISS. Z bezpečnostních důvodů musejí být u stanice zakotvené minimálně dva návratné moduly, aby mohla být v případě komplikací celá posádka evakuována.

V tuto chvíli je jedinou plně funkční lodí Crew Dragon americké společnosti SpaceX, která spolupracuje s NASA.

Reklama

Doporučované