Hlavní obsah

Rusko chystá nestandardní misi na záchranu kosmonautů z ISS

Foto: Profimedia.cz

Snímek Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Reklama

Rusko oznámilo plán vyslat v únoru k ISS prázdnou loď Sojuz, aby později mohla dopravit na Zemi tři členy posádky stanice. Ti se původně měli dostat domů jiným Sojuzem, ze kterého v prosinci unikla chladicí kapalina.

Článek

Roskosmos ve středu oznámil, jak chce vyřešit problém s porouchaným Sojuzem zaparkovaným u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Z té začala v půlce prosince unikat chladicí kapalina a pro let s posádkou proto nyní není bezpečná. Rusko chce náhradní Sojuz bez posádky k ISS poslat 20. února a porouchanou loď nechat později rovněž bez lidí na palubě přistát na Zemi.

Důvodem poruchy byla podle Roskosmosu drobná trhlina, kterou do vnějšího pláště prorazil mikrometeorit. V případě letu poškozeným Sojuzem by podle ruských vyšetřovatelů hrozilo, že by teplota v lodi po cestě s posádkou vystoupala nad 40 °C, což by spolu s vysokou vlhkostí ohrožovalo nejen lidi, ale i techniku na palubě.

Poškozený Sojuz je třeba nahradit plně funkčním i proto, že tato loď má spolu s druhým u ISS zaparkovaným plavidlem, nyní je to americký Crew Dragon, sloužit i jako bezpečnostní pojistka pro případ, že by se posádka celé stanice musela evakuovat.

Rusko už dlouho není vesmírná velmoc

ISS je posledním projektem ruské pilotované kosmonautiky, proto ji i přes vyhrocené vztahy s USA nechce opustit:

Původně se měla v poškozeném Sojuzu vracet trojice ve složení Američan Frank Rubio a Rusové Dmitrij Petelin a Sergej Prokopjev v březnu. Na kdy se plánuje jejich let zpět nyní, se zatím neví. Roskosmos jen oznámil, že jejich mise se prodlouží.

Pro posádku nicméně delší setrvání na ISS neznamená žádné bezpečnostní riziko. „Posádka tam může zůstat – s nadsázkou řečeno – donekonečna, zásobovat se totiž může normálně dál. Březnový odlet je naplánován kvůli záruční lhůtě Sojuzu. Ta je stanovena na 210 dní, pak se loď vždy vrací, aby nedošlo k proreznutí nádrží,“ řekl k tomu ve starším článku Seznam Zpráv odborník na kosmonautiku Milan Halousek.

Středeční oznámení Halouska překvapilo. Nečekané bylo zejména rozhodnutí poslat Sojuz k ISS úplně samotný, což vybočuje z běžné praxe. Nejednou se totiž stalo, že Sojuzu selhal automatický systém dokování ke stanici a práci počítače musel převzít pilot.

Ten ale na palubě nyní nebude. Podle Halouska je sice možné, že v případě selhání automatiky při připojování lodi ke stanici půjde problém vyřešit i dálkově z ISS, přesto by podle něj jednodušší a bezpečnější variantou bylo poslat v Sojuzu aspoň jednoho kosmonauta.

„Ještě před pár dny se mluvilo o tom, že v Sojuzu právě kvůli tomuto riziku poletí Oleg Kononěnko. Znamenalo by to, že by bylo o jedno místo pro cestu zpátky méně a Američan Rubio by se vracel v příštím Crew Dragonu,“ řekl Halousek.

Co se poškozeného Sojuzu týče, ten se podle Roskosmosu po příletu jeho náhrady ke stanici odpojí a bez posádky vyrazí zpět na Zemi. Přistání bez posádky je podle Halouska sice opět nestandardní, ale žádné komplikace nehrozí, protože i za normálního režimu probíhá automaticky a posádka do manévrů nezasahuje.

Reklama

Doporučované