Hlavní obsah

Stávkující herci mají přísná pravidla pro halloweenské kostýmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: logoboom, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hollywoodští herci, kteří se zapojili do stávky, by neměli nosit na Halloween kostýmy známých postav z filmů nebo seriálu.

Článek

Každý Halloween se celebrity rády předvádějí v propracovaných kostýmech, často podle oblíbených televizních pořadů a filmů. Letos to však bude vypadat trochu jinak. Převlékání za postavy ze známých seriálů a snímků by porušilo pravidla probíhající hollywoodské stávky.

Oblečení podle Barbie, Wednesday Addams a filmových superhrdinů je tedy zakázáno. Podle hereckých odborů by nošení takových kostýmů propagovalo obsah vytvořený studii, s nimiž jsou herci ve sporu, informuje BBC.

„Vybírejte si kostýmy inspirované zobecněnými postavami a postavičkami (duch, zombie, pavouk apod.),“ doporučila Americká federace televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) svým členům. Naopak by se herci mohli obléknout jako postavy z obsahu, který nespadá pod pravidla stávky. „Například animovaný televizní pořad,“ navrhl svaz.

Ryan Reynolds na platformě X, reagoval vtipem, že se „těší, až bude na svého osmiletého syna celou noc křičet stávkokaz. Není v odborech, ale musí se to naučit.“

Rada od odborů přichází v době, kdy se stávka herců, která brání členům odborů vykonávat jakoukoli práci pro velká americká studia, blíží ke 100 dnům.

Od jejího začátku je většina produkce pozastavena, protože obě strany se nedokázaly dohodnout na požadavcích, které zahrnují zvýšení platů, podíl na příjmech ze streamingu a ochranu před replikací obrazu a hlasu herců umělou inteligencí.

Poslední rozhovory zkrachovaly minulý týden a studia uvedla, že jednání „se již neposouvají pozitivním směrem“.

George Clooney se postavil do čela skupiny hvězd, které tento týden předložily odborům návrh, jímž se pokusily dostat ze slepé uličky. Podle časopisu Hollywood Reporter se v úterý uskutečnila schůzka mezi vedoucími odborů a Clooneym, Reynoldsem, Scarlett Johanssonovou, Kerry Washingtonovou, Tylerem Perrym, Bradleym Cooperem, Meryl Streepovou, Robertem De Nirem, Benem Affleckem, Jennifer Anistonovou, Reese Witherspoonovou, Emmou Stoneovou a Laurou Dernovou.

Clooney a jeho kolegové navrhli, aby lidé s vyššími příjmy platili více na odborových poplatcích - což by podle jeho odhadu přineslo 50 milionů dolarů ročně. To má údajně překlenout rozdíl mezi tím, o co usilují odbory, a tím, co jsou ochotna nabídnout filmová studia.

„Tento velkorysý koncept stojí za zvážení, ale nijak nesouvisí s touto současnou smlouvou a neměl by na ni žádný vliv, a dokonce ani jako předmět kolektivního vyjednávání. Ve skutečnosti je to zakázáno federálním pracovním právem. Například naše penzijní a zdravotní plány jsou financovány výhradně z příspěvků zaměstnavatele. Nemá to také žádný vliv na rozsah celkového balíčku,“ píše se v prohlášení SAG-AFTRA.

Stávka bude podle nich trvat tak dlouho, jak bude třeba. „Už 98 dní stojíme pevně a jednotně za spravedlností, férovostí a hodnotou, kterou přinášíme tomuto odvětví,“ uvádí svaz.

Reklama

Související témata:
SAG-AFTRA

Doporučované