Hlavní obsah

Stávkující řidiči kamionů kvůli bezpráví blokují klíčové mexické dálnice

Foto: oksana.perkins, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Mexičtí řidiči kamionů protestovali na rušných dálnicích proti vlně vražd svých kolegů. Blokády zorganizovala Mexická aliance organizací řidičů, která požaduje, aby vláda posílila dálniční hlídky.

Článek

Stávkující řidiči kamionů ve čtvrtek zablokovali klíčové mexické dopravní tepny a zablokovali důležité dálnice na protest proti bezpráví na silnicích, které vedlo k nárůstu loupeží a vydírání, píše agentura Reuters. Podle místních médií protesty ovlivnily provoz na nejméně devíti dálnicích.

Rafael Ortiz, vůdce dopravní skupiny Amotac, Mexické aliance organizací řidičů, řekl místním médiím, že pokud vláda nesplní jejich požadavky, mohou být vyhlášeny další stávky. Ortiz vyzval vládu, aby zvýšila bezpečnost, a upozornil, že každý měsíc na silnicích kvůli nedostatečné bezpečnosti zahyne jeden až dva řidiči kamionů.

„Mexické dálnice jsou potřísněny krví,“ stálo na transparentu připevněném na jednom z kamionů. Krom posílení dálničních hlídek také požadují zrušení poplatků za průjezd některými dálnicemi a obecného mýtného za nákladní zboží.

Problém je hlavně se zloději, kteří přepadávají kamiony na dálnicích zejména pak ve středním Mexiku. Většinou ale řidiče i samotné vozy nechají po krádeži zboží být. Nyní ale čím dál častěji gangy zabíjejí i samotné řidiče a odvážejí kamiony na parkoviště, kde je rozebírají a prodávají na součástky, uvádí agentura AP.

Barikády na silnicích, které stávkující řidiči postavili, jsou podle mexické vlády „neopodstatněné a neoprávněné“. Její představitelé také dodali, že zástupci Amotacu se ve středu rozhodli přerušit jednání, i když bylo dosaženo pokroku. Sama vláda pak o sobě říká, že je dialogu nakloněna.

Reklama

Související témata:

Doporučované