Hlavní obsah

Stovky Ukrajinců prchají z osvobozeného Chersonu, Rusové stupňují útoky

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Chersonu čekající na humanitární pomoc od dobrovolníků.

Reklama

Cherson je od svého osvobození terčem pravidelných ruských útoků, které si vyžádaly několik desítek obětí. Obyvatelé se dále potýkají s nedostatkem vody, tepla i elektřiny. Jen během neděle tak město opustily stovky Ukrajinců.

Článek

Cherson ještě před dvěma týdny zažíval radostné oslavy odchodu ruských okupačních sil, když město padlo zpět do rukou Ukrajiny. Od té doby se však obyvatelé potýkají s nedostatkem vody, tepla a elektřiny, protože ruské jednotky před svým odchodem zničily tepelné a energetické elektrárny.

Jen v neděli město opustily stovky Ukrajinců. Obyvatelé utíkali před novou vlnou ruských útoků na město. Kyjev zahájil evakuace minulý týden v obavách z přicházející zimy, kdy není jasné, jak se podaří opravit rozsáhlé škody na infrastruktuře. Řada dalších lidí nyní opouští město kvůli ruskému ostřelování, při kterém od osvobození města zahynulo už 32 civilistů.

Vedoucí vojenské správy města Galina Lugová uvedla, že úřady „udělají vše pro to, aby lidé byli v bezpečí“, ale že „ostřelování sílí každým dnem“.

Ruské síly nyní zaujímají pozice na východním břehu řeky Dněpr, odkud pravidelně na město útočí. Proč se k úderům na Cherson armáda uchýlila, ovšem není jasné.

Rusko se může snažit upevnit své obranné pozice za Dněprem, aby zabránilo dalšímu postupu ukrajinských sil. Na druhou stranu může jít rovněž o snahu Moskvy znovu získat Cherson do svých rukou, popsal důvody deník The Guardian.

Další rána pro ukrajinskou infrastrukturu

Další rána pro ukrajinskou infrastrukturu. Ruský útok způsobil výpadky elektřiny nejen ve velké části Ukrajiny, ale také v Moldavsku. Problémy hlásily i jaderné elektrárny. O život během útoku přišlo nejméně šest lidí.

Rusko opět vyslalo rakety na celou Ukrajinu. Letecký poplach se rozezněl celou zemí a další tvrdý úder zažila ukrajinská metropole. Celé okolí Kyjeva zůstalo bez proudu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že útoky jsou ruskou pomstou za osvobození města. „Téměř každou hodinu dostávám zprávy o úderech v Chersonské oblasti. Takový teror začal bezprostředně poté, co byla ruská armáda nucena odsud uprchnout. Je to pomsta těch, kteří prohráli,“ řekl ve svém čtvrtečním projevu.

Obyvatele Chersonu, kteří žili pod ruskou okupací téměř devět měsíců, vedou k odjezdu hlavně obavy o bezpečnost. „Je smutné, že opouštíme svůj domov,“ řekl agentuře AP Jevhen Jankov. „Teď jsme svobodní, ale musíme odejít, protože se tu ostřeluje a mezi obyvateli jsou mrtví.“

Podobně situaci vnímá i Vitalij Nadočij, jehož dům zasáhlo dělostřelectvo. „Čtyři byty shořely. Okna se roztříštila. Nemůžeme tam už být. Nejde elektřina, voda, topení. Takže odcházíme za bratrem,“ vysvětlil své důvody odchodu pro AP.

Zástupce oblastního správce v Chersonu Serhij Chlaň však podotkl, že velká část z 80 tisíc lidí, kteří ve městě zůstali, odmítá navzdory těžkostem své domovy opustit. „Říkají: Žili jsme tu osm a půl měsíce okupace, přežili jsme. Přežijeme, všechno se zlepší. Zůstaneme ve svých domovech,“ popsal pro deník The New York Times.

Energetici podle úřadů zatím obnovili v Chersonu dodávky asi 17 procentům zákazníků. Další čtvrti by měli připojovat v nadcházejících dnech.

Ukrajinští představitelé varují před dalšími útoky

Ruské útoky před zimou cílí na kritickou infrastrukturu, naposledy ve středu série úderů přerušila dodávky energií napříč celou zemí. Státní provozovatel energetické sítě Ukrenergo v neděli uvedl, že výrobci elektřiny nyní pokrývají přibližně 80 procent poptávky.

Moskva ovšem podle Zelenského chystá další útoky cílené na energetiku země. Příští dny tak budou podobně náročné jako ty předchozí, upozornil. „Chápeme to tak, že teroristé připravují nové útoky, to přesně víme. A dokud budou mít rakety, neuklidní se,“ řekl v neděli ve svém pravidelném večerním proslovu.

Jaká bude válečná zima

Od blížící se zimy lze očekávat zpomalení vojenských operací obou stran války na Ukrajině. Představa, že s propadem teplot pod nulu fronta pevně zamrzne, je ale naivní.

Rovněž předseda Zelenského strany Davyd Arachamija uvedl, že tento týden by mohl být pro Ukrajince „opravdu obtížný“. Vzhledem k tomu, že v Kyjevě o víkendu vytrvale sněžilo, analytici podle AP předpověděli, že vliv zimy na průběh konfliktu bude stále sílit.

Reklama

Doporučované