Hlavní obsah

„Co si počneme,“ volá polská opozice. Kaczyński odchází z vlády

Foto: Grand Warszawski, Shutterstock.com

„Nechci přeceňovat svou roli, ale strana potřebuje znovu získat zápal,“ komentoval svůj odchod z kabinetu lídr strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński.

Reklama

Místopředseda polské vlády Jaroslaw Kaczyński podal demisi a opustil kabinet premiéra Mateusze Morawieckého. Řekl to agentuře PAP.

Článek

Vlivný šéf hlavní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) už dříve řekl, že se chce soustředit na přípravu na parlamentní volby, které se v zemi uskuteční příští rok. Kaczyński ve vládě zastával také post předsedy bezpečnostní rady. Ve funkci vicepremiéra ho nahradí ministr obrany Mariusz Blaszczak.

„V této chvíli už nejsem členem vlády. Žádost o rezignaci jsem podal premiérovi, který ji schválil. Co vím, tak už ji podepsal i prezident,“ řekl agentuře PAP Kaczyński.

Dodal, že se nyní musí soustředit na to, co je nejdůležitější pro budoucnost Polska. „Nechci přeceňovat svou roli, ale strana (Právo a spravedlnost) potřebuje znovu získat zápal, protože se blíží moment, který je pro politické strany všude na světě nejdůležitější,“ uvedl nyní už bývalý vicepremiér.

Kaczyński se nevyjádřil k tomu, kdy bude jmenován jeho nástupce Blaszczak. Podle něj je to záležitost prezidentské kanceláře.

Kaczyński se stal místopředsedou vlády v říjnu roku 2020. V kabinetu předsedal bezpečnostní radě, ve které působí ministři obrany, vnitra, spravedlnosti, zahraničí a koordinátor tajných služeb. Kaczyński také vede PiS a bývá považován za nejvlivnějšího politika v současném Polsku. Nyní chce zmobilizovat vládní stranu, aby volby vyhrála potřetí za sebou.

Kaczyńského odchod z vlády opoziční politici podle serveru Onet okomentovali ironicky. „Panebože, co si počneme?“ prohlásil v rozhlase bývalý kandidát na prezidenta a předseda nového centristického hnutí Polsko 2050 Szymon Holownia. Vážně už dodal, že z hlediska polské bezpečnosti je situace stejná bez ohledu na to, zda je či není Kaczyński ve vládě.

„Nic se nezmění. Kaczyński nadále zůstane mužem číslo jedna,“ usoudil předseda opozičních lidovců Władysław Kosiniak-Kamysz. Jaroslaw Kaczyński odešel z vlády, aby se mohl plně věnovat řízení vlády," ironicky poznamenal poslanec Evropského parlamentu Marek Belka.

Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro naopak v televizi Polsat News zdůraznil Kaczyńského zásluhy na přijetí „gigantického programu (vyzbrojení ozbrojených sil), jaký nemá v polských dějinách obdoby“.

Vůdce liberální opozice Donald Tusk před novináři poznamenal, že Kaczyński se stal místopředsedou vlády, aby dohlížel na Morawieckého a Ziobru, aby se nehádali. „Určitě bude dělat totéž i mimo vládu. Nemyslím, že by to nějak ovlivnilo kvalitu vládnutí. Bude stejně špatné s ním ve vládě i bez něj,“ prohlásil podle listu Gazeta Wyborzca. „Slyšel jsem, že Kaczyński bude jezdit po Polsku. Doufám, že konečně zastaví na nějaké benzince a uvidí, co způsobil,“ dodal.

Reklama

Doporučované