Hlavní obsah

„Když ne vláda, tak my.“ Slováci pořádají sbírku pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/GeneralStaffUA

Slovenská vláda po nástupu do úřadu pozastavila vojenskou pomoc Ukrajině (ilustrační snímek).

Reklama

V úterý začala slovenská sbírka pro Ukrajinu pod názvem „Když ne vláda, posíláme my“. Doposud se vybralo přes 170 000 eur.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenští občanští aktivisté v úterý zahájili finanční sbírku na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu. Akce pod názvem „Když ne vláda, posíláme my“ vznikla kvůli tomu, že kabinet Roberta Fica se do českého programu nezapojí. Sbírku podpořil například Michael Kocáb, bývalá diplomatka a herečka Magda Vášáryová nebo účastník Slovenského národního povstání za druhé světové války Otto Šimko.

Prvním stanoveným milníkem sbírky je částka 250 000 eur (6,3 milionu korun), celkově by organizátoři chtěli vybrat přes milion eur (přes 25 milionů korun). Do odpoledne více než 2300 dárců poslalo přes 170 000 eur (4,3 milionu korun). „S odepřením pomoci válkou zmítanému sousedovi se odmítáme smířit. Pojďme ukázat, že o tom nerozhodují jen oni. Jsme přesvědčeni, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů. Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ napsali autoři výzvy.

Současná slovenská vláda zastavila vojenskou pomoc Ukrajině po svém loňském nástupu do úřadu, komerční dodávky však nadále podporuje. Napadené zemi plánuje kabinet pomáhat již jen například humanitárně či odminovacími systémy. Na jeden stroj se dříve na Slovensku složili lidé a instituce ve sbírce.

Podle českého premiéra Petra Fialy má Česká republika pro Ukrajinu nasmlouváno 180 000 kusů dělostřelecké munice, na dalších kusech se pracuje. Prezident Petr Pavel prohlásil, že je možné pro Ukrajinu zakoupit přes milion kusů munice v mimounijních státech. Cena této munice se původně odhadovala na asi 35 miliard korun, podle zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného může jít až o dvojnásobek částky.

Více o postojích slovenského premiéra k Ukrajině si můžete přečíst zde:

Reklama

Doporučované