Hlavní obsah

Maďaři postavili stezku v korunách stromů za peníze EU. Okolní les vykáceli

Foto: Facebook/Hadházy Ákos

Stezka „korunami stromů“ v maďarském městě Nyírmártonfalva.

Reklama

Skandál vyvolal v Maďarsku dokončený projekt stezky korunami stromů. Stezka stojí, ale les zmizel. Opozice mluví o jasném příkladu korupce. Dotaci na stavbu soukromě získal starosta z vládnoucí strany Fidesz.

Článek

Starosta východomaďarského města Nyírmártonfalva Mihály Filemon získal evropské dotace v hodnotě 166 tisíc eur (asi čtyři miliony korun). Peníze měly sloužit na výstavbu stezky v korunách stromů. Problém ale je, že při realizaci projektu byl vykácen celý okolní les. Padesát metrů dlouhá lávka tak teď stojí uprostřed ničeho.

Pro neznalé: jak název napovídá, za běžných okolností stezka korunami stromů poskytuje lidem výhled do korun stromů nebo se na ně dokonce mohou dívat z výšky.

Člen maďarské vládnoucí strany Fidesz Mihály Filemon je starostou města od roku 2019. Evropskou dotaci podle maďarského serveru Átlátszó získal jako soukromá osoba díky projektu, který navrhl v rámci Programu pro rozvoj venkova. Přihlášku do programu podal v roce 2018. Grant získal v roce 2021.

Pozemek, na kterém stezka leží, také patří starostovi Filemonovi.

Kontroverzní projekt přilákal pozornost novinářů a osob, které kritizují korupci v maďarské politice. Jedním z nich je nezávislý poslanec maďarského parlamentu Ákos Hadházy.

„V posledních letech jsem se snažil ukázat na místa, kde je korupce a zneužití unijních peněz očividné,“ řekl Hadházy pro maďarský web Átlátszó. Společně s novináři serveru se vydal na pozemek, kde stojí dřevěná stezka uprostřed ničeho.

Zjistili, že stezka je v chatrném stavu. Přístřešky, které stojí vedle stezky a vznikly také v rámci projektu, nebyly důkladně ošetřeny a jsou nechány napospas povětrnostním vlivům.

Jeden z přístřešků má dokonce poničenou střechu. Veřejné toalety, které na pozemku také stojí, jsou hotové jen zčásti. Projekt je oficiálně hotový, a nelze tak očekávat nějaké dodatečné práce.

Stavba podobných „stezek“ je v Maďarsku poslední dobou velice populární. V sousední obci Nyíradony získal evropské peníze na podobný projekt místopředseda okresní organizace Fideszu Sándor Tasi, píše Átlátszó.

Maďarsko rozložilo V4

Podstata Visegrádské skupiny se s ruskou invazí změnila a jednání čtveřice států se od ruské invaze na Ukrajinu neobejdou bez emocí. Na vině je hlavně postoj orbánovského Maďarska.

Další grant dostal poslanec maďarského parlamentu ze stejného regionu László Tasó. Na rozdíl od Nyírmártonfalvy tentokrát les přežil. Co však tyto případy spojuje, je členství v maďarské vládní straně Fidesz.

Novináři maďarského serveru zkoušeli starostu Filemona kontaktovat a požádat ho o vyjádření. Navštívili dokonce jeho penzion, který také postavil za unijní peníze. Politik ale na dotazy neodpověděl. Jeho příbuzný jim pouze řekl, že se nemají starat o unijní peníze, které Filemon získal.

O několik dní později v rozhovoru pro maďarskou televizi ATV starosta odůvodnil vykácení celého lesa tím, že se náklady na stavbu stezky nečekaně zvýšily. K financování stavby tak podle něj byly použity peníze z prodaného dřeva.

Podle pravidelné zprávy organizace Transparency International, která hodnotí vnímání korupce, se Maďarsko umístilo na posledním místě. Ze 100 bodů mělo pouhých 42, nejlepší země EU – Dánsko – získala 90 bodů.

Maďarsko tak má stejné hodnocení jako například Burkina Faso (42) nebo Vietnam (42). Lepší hodnocení měla například Kuba (45). O celé zprávě jsme podrobně psali v tomto článku.

Reklama

Doporučované