Hlavní obsah

Na kancléře Scholze doléhá daňová aféra. U kolegy našli peníze v sejfu

Foto: Juergen Nowak, Shutterstock.com

Spolkový kancléř Olaf Scholz bude 19. srpna vypovídat před vyšetřovacím výborem hamburského zemského sněmu.

Reklama

V kauze se vyšetřují okolnosti, za jakých město Hamburk prominulo soukromé bance vysoké částky na daních. Olaf Scholz byl v dotyčném období hamburským starostou.

Článek

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz se od svého nástupu potýká s kritikou, že je příliš váhavý a nevýrazný. Ve chvílích, kdy se čeká na postoj šéfa vlády, mnohdy vyčkává a mlčí. Iniciativu dobrovolně přenechává jiným politikům ze tříčlenné koalice, hlavně mladším Zeleným.

V následujících týdnech by Scholzova pozice mohla oslabit ještě více, z jeho pohledu tentokrát nedobrovolně.

Na veřejnosti se objevily nové informace z několik let staré aféry Cum-ex, ve které jde o podezření z daňových podvodů v řádu desítek miliard eur. Do kauzy jsou zapleteni politici ze sociální demokracie (SPD) v Hamburku. Včetně Scholze, který byl v letech 2011 až 2018 hamburským starostou.

Obchody „Cum-ex“ byly založeny na účelových přesunech balíků akcií tak, aby se státu vyplácela co nejnižší daň z dividend. Do těchto obchodů byla zapojena i privátní banka Warburg sídlící v Hamburku.

Vedení tohoto severoněmeckého města, které má postavení spolkové země, chtělo bance Warburg prominout na daních celkem 90 milionů eur. Jakou roli v tomto rozhodnutí sehrál Olaf Scholz a další hamburští politici z SPD, nyní prověřuje také vyšetřovací výbor hamburského zemského sněmu. Na jednání 19. srpna je předvolán i spolkový kancléř.

Novou vlnu zájmu o kauzu rozvířila sobotní zpráva listu Bild, podle které se v bankovním sejfu bývalého poslance z hamburské SPD Johannese Kahrse našlo v loňském roce 200 tisíc eur v hotovosti (v přepočtu zhruba pět milionů korun).

Informace o nálezu potvrdil uznávaný investigativní novinář Oliver Schröm, který píše o aféře Cum-Ex a Scholzově působení v Hamburku knihu. Během soudem nařízené domovní prohlídky u Kahrse se podle něj našla smlouva o pronájmu bezpečnostní schránky. Díky soudnímu příkazu byla otevřena v září 2021. „Konkrétně se ve schránce našlo 214 800 eur a k tomu ještě 2400 dolarů,“ citoval Schröma list Tagesspiegel.

Johannes Kahrs, který je vyšetřován kvůli podezření z napomáhání daňovým únikům, býval v SPD vlivnou osobou. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung ho už v roce 2009 označil za „nejmocnějšího muže hamburské SPD“, který si vytvořil širokou síť kontaktů.

Kahrs měl také na starosti stranické finance SPD a dlouhá léta vedl jednu z frakcí strany s názvem Seeheimer Kreis, která prosazuje spíše středový a pragmatický program. Před dvěma roky náhle odešel z politických funkcí na spolkové i regionální úrovni.

Podle německých médií považují vyšetřující úřady Kahrse za klíčovou politickou figuru v celé aféře. Je známo, že se v letech 2016 a 2017 zúčastnil schůzek tehdejšího hamburského starosty Scholze a dvou společníků banky Warburg. Jeden z nich, Christian Olearius, byl už tehdy vyšetřován pro podezření z vážných daňových úniků.

Finanční úřad se po první schůzce bankéřů a Scholze vzdal dodatečných daňových nároků ve výši 47 milionů eur. V roce 2016 vypršela promlčecí lhůta. O dalších 43 milionů eur úřad nakonec požádal v roce 2017, ale až po mimořádném zásahu spolkového ministerstva financí, tehdy vedeného Wolfgangem Schäublem (CDU).

Scholz tvrdí, že si obsah schůzek už nedokáže vybavit. Senátorem zodpovědným za finance v Hamburku, který má postavení spolkové země, byl v té době Peter Tschentscher z SPD, který Scholze později nahradil ve funkci starosty.

Bývalý poslanec Johannes Kahrs se k novým informacím o penězích v bankovním sejfu nevyjádřil. Odhalení se zato podle očekávání chopila opozice v čele s křesťanskými demokraty.

„Stále více indicií nasvědčuje tomu, že klíčoví politici SPD v Hamburku nezákonně ovlivňovali daňový případ Warburg,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu CDU/CSU Mathias Middelberg.

Znepokojivé hlasy je ale slyšet i z kruhů SPD. Poslanec Erik von Malottki na Twitteru napsal, že nález hotovosti v Kahrsově bezpečnostní schránce je znepokojující a žádá si vysvětlení. „Nedovedu si představit, jak by se to dalo odůvodnit jako čistě zákonné,“ uvedl.

Reklama

Doporučované