Hlavní obsah

Nejen „zelená“ energie. Experti EU chtějí hodnotit i sociální odpovědnost

Foto: Evropská komise, Seznam Zprávy

Mluvčí Evropské komise tvrdí, že návrh odborníků k ničemu nezavazuje.

Reklama

Odborní poradci Evropské komise navrhují, aby se hodnocení udržitelného financování podniků neomezovalo jen na ekologii. Firmy by podle nich měly dokládat, jak platí zaměstnancům, dodavatelům, nebo jaké poskytují bonusy.

Článek

Evropská komise nedávno rozhodla, které energetické investice mají být zvýhodněny jako „zelené“. Pro Česko bylo důležité, že Brusel v takzvané taxonomii zahrnul mezi udržitelné zdroje také jádro a zemní plyn, i když s tvrdšími podmínkami.

Podle německého listu Die Welt teď poradci Komise připravili další podobnou klasifikaci, která by měla hodnotit sociální zodpovědnost firem.

Informace německého deníku vychází z dokumentu, který připravila ještě na podzim skupina odborných poradců Komise. Podle tohoto návrhu mělo hodnocení sociální udržitelnosti vycházet ze dvou otázek – zda produkty a služby určité společnosti přispívají k sociálnímu užitku, nebo zda jsou škodlivé, a jestli je firma sociálně zodpovědná i bez ohledu na vlastní produkty.

Dokument údajně obsahuje i příklady. Podnik může být posuzován například podle toho, zda všem zaměstnancům dostatečně platí, zda méně placené zaměstnance pravidelně školí, jaký je ve firmě rozdíl mezi platy vedení a běžných zaměstnanců, nebo zda podnik nabízí opatrování dětí či příspěvky na důchod.

Hodnotit se má také férový přístup podniku ke klientům a celé společnosti.

Například mlékárny a pražírny kávy by měly prokazovat, jestli zemědělcům z Evropy a rozvojových zemí platí přiměřené ceny, podnikatelé v bytové výstavbě by zase měli předkládat, zda stavějí i sociální byty s obvyklou cenou nájemného.

Obecně by měla hrát důležitou roli také měřítka jako ochrana spotřebitele, osobních údajů nebo spolehlivost při placení daní. Někteří podnikatelé, například výrobci pozemních min nebo tabákových výrobků, by neměli mít na osvědčení o sociální udržitelnosti vůbec nárok.

„Rozšíření taxonomie na sociální témata je kluzká plocha, na kterou by se Komise neměla pouštět,“ reagoval na návrhy šéf německého zaměstnavatelského svazu BVA Steffen Kampeter. Brusel by měl podle něj respektovat, že rozumná sociální politika spadá do národní kompetence členských zemí.

Naopak šéf německého odborového svazu DGB Reiner Hoffmann návrh přivítal. „Zelená taxonomie musí být bezpodmínečně doplněna tou sociální,“ řekl pro Die Welt.

Podobně rozdělení jsou také poslanci Evropského parlamentu. Sociální taxonomii podporují ve frakcích zelených a socialistů.

Evropská komise měla představit návrh sociální taxonomie už na konci loňského roku, termín ale odložila – zejména kvůli vyhrocené diskusi o podobu energetické taxonomie. Podle listu Die Welt se komisaři obávají, že podobně třaskavá bude i ta sociální.

Komise se bude návrhem odborníků dále zabývat, není prý ale nijak zavázána jej nakonec předložit. „Zpráva nepředjímá žádné budoucí rozhodnutí Komise v oblasti udržitelného financování. Neexistují žádné plány Komise v tomto ohledu,“ uvedl pro německý deník mluvčí Komise Daniel Ferrie.

Reklama

Doporučované